Nieuws

Mediacentrum in hangar met vliegtuigen

Een bijzondere gewaarwording  was het voor de journalisten en fotografen op het WK veldrijden in het Zwitserse Dübendorf: het mediacentrum bleek ingericht in een hangar waarin een museum is gevestigd. ,,We zaten op een militair vliegveld waar af en toe een vliegtuig landde of opsteeg. Het had wel iets weg van Soesterberg”, vertelt fotograaf Soenar Chamid.

Impressie van vliegtuigen en media-voorzieningen bij het WK veldrijden (Foto’s: Soenar Chamid)

Binnen de hangar was een groot gedeelte gereserveerd voor de media. Zo’n 15 tot 20 uitgestalde vliegtuigen vormden het decor van hun werkruimte. ,,Als je een kop koffie nam zat je zomaar onder een vliegtuigvleugel. Door de ramen heen keek je uit op een andere ruimte tjokvol motoren en andere vliegtuigonderdelen. Zo’n perscentrum ben ik niet eerder tegengekomen”, aldus Soenar Chamid. 

De gekozen locatie binnen een grote zone van het vliegveld had tot gevolg dat er strikte veiligheidsvoorwaarden golden. De startbaan was hermetisch afgesloten. Parkeren mocht niet op het gras, maar was verplicht op geasfalteerde wegen, wat voor laatkomers betekende dat er flink gelopen moest worden richting mediacentrum.

,,Voor de media was het goed geregeld. Het was een vlak parkoers. Om hogerop foto’s te kunnen maken, moest er wel nogal eens geklauterd worden. Bovendien was het op zondag veel baggeren door de modder.”

Bij het voor Nederland succesvol verlopen WK waren vier Nederlandse fotografen actief. Naast Soenar Chamid waren dat Klaas Jan van der Weij, Joris Knapen, Anton Vos en Dick Soepenberg.