Nieuws

Duitse tv-verslaggeefster hekelt de ‘shitstorm’

De Duitse televisie-verslaggeefster Claudia Neumann beschrijft in een boek wat ze op de sociale media moet doorstaan als ze live op tv verslag doet van een voetbalwedstrijd.  Een ‘shitstorm’, noemt ze de verwensingen op de sociale media in het boek dat vrij vertaald de titel draagt: ‘Heeft ze eigenlijk wel toestemming om buiten de keuken te komen?’

Claudia Neumann (1964) werkt sinds 1999 voor ZDF. Eerder was ze werkzaam bij SAT.1.  In 2016 was Neumann de eerste vrouw in Duitsland die verslag deed bij een EK-wedstrijd. Twee jaar later was ze ook actief op het WK in Rusland. ,,Het gaat bij de reacties op sociale media niet over de inhoud van mijn verslaggeving, het gaat ze er alleen om met opmerkingen over mij klicks te genereren”, aldus Neumann.

In het boek beschrijft Neumann ook hoe ze zich wapent tegen de reacties. ,,Ik laat niet toe dat het een persoonlijk trauma wordt, ik kruip niet in de slachtofferrol. Ik voel me helemaal geen feministe, maar ik probeer wel altijd op te komen voor gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen. Kwaliteit is voor mij alles bepalend. Dat ik regelmatig kritiek krijg op mijn verslaggeving, hoort erbij. Maar schelden, beledigen en bedreigen vanuit het antieke mannelijke zelfbeeld accepteer ik niet.”