Nieuws

ED inspireert Philips tot clubnaam PSV

Het Eindhovens Dagblad (ED) blijkt de aanzet te hebben gegeven tot de clubnaam PSV. Journalist Frans van den Nieuwenhof signaleert dat in het boek ‘Eendracht maakt macht – de ziel van PSV’.  Het boek gaat over de ontstaansgeschiedenis en de kinderjaren van PSV tot 1928. 

Vanaf de oprichting in 1913 tot de zomer van 1922 hanteerde de bedrijfs-voetbalclub van Philips de clubnaam Philips Sport Vereeniging.  Ook bij de KNVB stond de club onder die naam geregistreerd. Op 22 oktober 1921 gebruikte het ED voor het eerst de afkorting PSV, vermoedelijk om pragmatische redenen. In sommige gevallen dook in die jaren ook de term Ph.S V. op.

Vrij kort na de consequente toepassing van de clubnaam PSV door het ED vroeg de club aan de KNVB om naamswijziging door te kunnen voeren. Vanaf dat moment komt ook in de annalen van de KNVB de clubnaam P.S.V. door. Pas in 1928 werd PSV opengesteld voor niet-werknemers van het bedrijf. Een jaar later werd PSV voor het eerst landskampioen. Overigens bleef het tot lang na de Tweede Wereldoorlog en nog soms in de volksmond Philips. 

In het boek komt ook naar voren hoe Philips bijna 100 jaar geleden al vanuit het hele land en zelfs uit het buitenland werknemers naar Eindhoven lokte die bovendien versterkingen waren voor het eerste elftal van PSV, dat toen nog in de tweede klasse speelde. In 1924 werd zelfs transfergeld betaald aan een andere club. Bij de komst van Gerrit Hermans, die met NOAD (Tilburg) in de eerste klasse speelde, betaalde PSV 100 gulden aan NOAD. In het kasboek werd dat verantwoord als ‘Vergoeding NOAD’. De KNVB, die toen nog streng op de amateurregels lette, zag dat over het hoofd.  

Het boek van Van den Nieuwenhof handelt grotendeels over de periode tot 1928. Daarnaast is er aandacht voor de rol binnen de club  van de Philips-iconen Frans Otten en Frits Philips.  

Titel: Eendracht maakt macht – De ziel van PSV  
Omvang: 240 pagina’s, geïllustreerd 
Prijs: € 29,99