Nieuws

Interview Marco Knippen genomineerd door De Tegel

 

Voor De Tegel, de jaarlijkse prijs in de journalistiek, is Marco Knippen (Noordhollands Dagblad) genomineerd in de categorie Interview.  De nominatie heeft Knippen te danken aan zijn onthullende interview met turncoach Gerrit Beltman, die daarin als eerste coach bekende over de schreef te zijn gegaan bij de coaching en trainingen van jonge turnsters.

Marco Knippen

De getuigenissen van Beltman en tien (geanonimiseerde) turnsters maakten ook internationaal veel los. Over de betekenis van zijn interview met Beltman zei Knippen vorig jaar op nsp.nl:

,,Ik denk dat vrijwel iedere journalist die over turnen verslag doet wel eens verhalen heeft opgetekend, maar bijna altijd fragmentarisch. Elke keer kwam dan een stormpje op dat snel ging liggen. De dader ontbrak steeds, daardoor kon je niet tot de kern doordringen. Om daar doorheen te breken, wilde ik het totale beeld van de turncultuur schetsen. Dat kon door naast getuigenissen van turnsters een gerenommeerde coach te spreken die toegaf ver over de schreef te zijn gegaan.”

Eerder werd Knippen, tevens voorzitter van de NSP,  in 2015 gekozen tot NSP Sportjournalist van het Jaar na een serie onthullende artikelen over doping in de internationale atletiek. Een reportagereeks van Marco Knippen samen met Fabian van der Poll (NRC) over de schaduwkanten van de turnfamilie Wevers eindigde onlangs bij AIPS Media Awards op de zesde plaats in de categorie ‘Writing best colour piece’ .

Het genomineerde interview in het Noordhollands Dagblad van 25 juli 2020.

In de categorie Interview voor De Tegel heeft Knippen concurrentie van vier andere inzendingen, waarvan drie namens de Volkskrant: Ellen de Visser (interviews met coronapatiënten), Antoinette Scheulderman (afscheidsinterview met de inmiddels overleden Marc de Hond) en het duo Elsbeth Stroker/Wil Thijssen (interview met de broer van kroongetuige Nabil B. in het Marengoproces). De vijf nominaties worden gecompleteerd met Coen Verbraak (NPO), die voormalige Dutchbatters in Srebrenica interviewde.

De bekendmaking van de Tegel-winnaars in twaalf categorieën is op 10 mei vanuit de Centrale Bibliotheek in Den Haag. Ook zal er een Publiekprijs worden toegekend. Daarvoor kan vanaf 15 april worden gestemd op de site www.detegel.info