Nieuws

Zondagvoetbal was een stap te ver voor Meindert Leerling

Oud-politicus Meindert Leerling, die zondag 9 mei op 85-jarige leeftijd overleed, had een lang verleden in de sportjournalistiek. Hij werkte 17 jaar voor de dagbladen van het Rotterdammer Kwartet die in 1971 opgingen in Trouw. Leerling werkte ook mee aan het boek ‘Oranje op zaterdag’, dat in 1997 verscheen en de geschiedenis van het Nederlands zaterdagvoetbalelftal belichtte.

Meindert Leerling (rechts) tussen de wachtende journalisten na afloop van de Europa Cup-wedstrijd Spartak Trnava – Ajax op 24 april 1969. (Foto: ANP)

Nadat hij in de jeugd had gevoetbald was Meindert Leerling actief als scheidsrechter. Op zijn achttiende werd hij sportjournalist. Overeenkomstig de principes van zijn krant schreef Leerling alleen over sport als dat niét op zondag plaats had. Hij reisde mee met de Europese wedstrijden van Feyenoord en Ajax en versloeg onder meer de Olympische Winterspelen van 1968 in Grenoble. Leerling hield zich vooral met zaterdagvoetbal bezig. Toen het Rotterdammer Kwartet in 1971 fuseerde met Trouw en er ook aandacht kwam voor zondagvoetbal, stapte hij op.

Meindert Leerling, op 11 januari in 1936 geboren in Heerjansdam, was medeoprichter van de Evangelische Omroep  (EO). Hij werd een bekend gezicht in tv-programma’s, onder meer als presentator van de actualiteitenrubriek ‘Nader Bekeken’. In 1981 kwam hij in de Tweede Kamer als lijsttrekker van de Reformatorische Politieke Federatie (RPF) waaruit in 2000 de ChristenUnie voortkwam. Tot 1994 zat hij in de Tweede Kamer. Meindert Leerling overleed in een verpleeghuis in zijn woonplaats Bergambacht.