Nieuws

AZ trekt op internet meer kijkers dan Vitesse op tv

De voetbalwedstrijd tussen AZ en Celtic, met als inzet kwalificatie voor de Europa League, trok vorige week 38.200 kijkers via de (gratis) eigen kanalen van AZ op Facebook en Live to Go. Daarmee haalde AZ een hoger kijkcijfer dan Vitesse – Anderlecht met 35.000 volgers op het open kanaal van ESPN.

AZ besloot tot een eigen streaming omdat RTL en ESPN voor de uitzendrechten niet meer wilden bieden dan 15.000 euro en Talpa (SBS6 en Veronica) vooraf geen financiële garanties wilde bieden, maar wel eiste dat pas om 21.00 uur zou worden afgetrapt in plaats van 20.15 uur.  De uitwedstrijd van AZ in Schotland was alleen via het kanaal van Celtic te zien tegen betaling van bijna 12 euro.

Voor Europese wedstrijden in de kwalificatiefase moeten clubs rechtstreeks afspraken maken met tv-zenders. In de groepsfase gelden collectieve contracten die door de UEFA worden afgesloten.

,,Nadat de biedingen voor onze thuiswedstrijd begrijpen we ook beter waarom de uitwedstrijd tegen Celtic niet op tv te zien is geweest. Vanuit het buitenland is er meer dan voldoende serieuze interesse, maar bij de Nederlandse zenders ligt dat blijkbaar anders. Deze ontwikkeling is niet goed voor het Nederlandse voetbal. Het is voor het eerst dat onze duels niet op televisie komen. De toekomst zal uitwijzen hoe dit zich verder ontwikkelt”, aldus AZ-directeur Robert Eenhoorn.

Voor de eigen streaming ging AZ in zee met een ervaren productiebedrijf. Behalve de wedstrijdbeelden werden ook een voorbeschouwing, analyses en interviews uitgezonden.  De stream voldeed volgens AZ aan de internationale kwaliteitsnormen.