Nieuws

KNVB handhaaft toegangseisen, NVJ stelt dat perskaart voldoende is

Deze week heeft de NSP enkele vragen ontvangen over het bericht van de NVJ dat journalisten zonder CoronaCheck-app of ander bewijs voor hun werkzaamheden de horeca of een evenement mogen bezoeken. “Dit omdat ze aanwezig zijn om hun beroep uit te oefenen en geen publiek zijn. De vrije pers wordt hiermee gewaarborgd. Journalisten moeten wel aantonen middels een perskaart dat ze daadwerkelijk van de pers zijn”, aldus de journalistenvakbond op de website.

Volgens de NVJ heeft het ministerie van VWS dat ook met zo veel woorden bevestigd: alle werkenden in de horeca, bij evenementen en dus ook in stadions mogen zonder CoronaCheck-app naar binnen.

Zie verder:https://www.nvj.nl/nieuws/journalisten-mogen-zonder-coronapas-binnen

Uiteraard heeft de NSP navraag gedaan bij de KNVB hoe de clubs hiermee zullen omgaan. De KNVB adviseert de clubs alle bezoekers – inclusief de media – van wedstrijden te controleren op de app, een herstelbewijs óf een toegangstest en alleen dan toegang te verschaffen.

“Het clubbeleid is hiervoor leidend, in lijn met de informatie zoals eerder gedeeld door ons met alle clubs: iedereen die binnen komt dient gevaccineerd of negatief getest te zijn. Wij zullen bij onze interlands ook iedereen in het stadion verplicht blijven stellen om gevaccineerd of negatief getest naar binnen te gaan, inclusief alle media”, aldus de KNVB.

Een woordvoerder voegt daaraan toe dat vertegenwoordigers van de media veel eerder dan het publiek in contact (kunnen) komen met spelers, staf en andere medewerkers van de club. Vandaar de beleidslijn om media te controleren op vaccinatie, herstel of negatieve test.

De NSP beseft dat deze situatie mogelijk tot onduidelijkheid en tegenstrijdigheid leidt. Desondanks adviseren we onze kaarthouders de spelregels van clubs, KNVB, UEFA en andere sportbonden te volgen in de hoop en verwachting dat die spoedig tot het verleden zullen behoren.