Nieuws

Sportjournalisten botsen tegen een ‘rubberen’ Chinese Muur op

Vrijwel alle sportjournalisten wereldwijd botsen tegen een ‘rubberen’ Chinese Muur op in de voorbereiding op de Winterspelen in Beijing. Dat bleek dinsdagmorgen tijdens een videovergadering van de AIPS, onze wereldwijde koepelorganisatie.

Vliegtickets zijn nauwelijks boekbaar en kosten het drie- tot viervoudige van de normale tarieven, hotelboekingen worden ‘unfortunately’ omgezet naar duurdere hotels met extra kosten en de bewegingsvrijheid van sportjournalisten is vrijwel nihil.

Volgens AIPS-president Gianni Merlo is het vrijwel onmogelijk om daar in contact te komen met een ‘gewone’ Chinees. Alle geaccrediteerden moeten binnen de bubbel blijven, zelfs een wandeling tussen twee naastgelegen venues in het Olympische Park is niet mogelijk; de korte afstand moet met de bus worden afgelegd.  

Volgens Merlo staat hij in voortdurend contact met het mediacomité van het IOC, maar ook het Internationaal Olympisch Comité slaagt er niet in om de bezwaren namens de media over te brengen en aanpassingen tot stand te brengen. Alle bezwaren worden geduldig aangehoord, maar stuiten vervolgens op een rubberen Chinese Muur. Alle aanpassingen vragen politieke besluiten en die blijven gewoonweg uit.

Vrijwel alle aangesloten landen zitten met dezelfde praktische vraagstukken hoe in Beijing te komen en wanneer te kunnen vertrekken. In Nederland en Noorwegen zijn charters in voorbereiding, in andere landen is het de vraag hoe te kunnen boeken voor de speciale vluchten voor juryleden, journalisten en andere mensen die in Beijing moeten zijn tijdens de Winterspelen. Die vertrekken uit slechts enkele Europese steden. Sommigen moeten na aankomst in Beijing wachten tot het einde van de Spelen, omdat na het einde van de wedstrijden in diverse sporten niet eerder vluchten beschikbaar zijn.

Het lijkt erop dat sprake is van een zeker ontmoedigingsbeleid om niet naar Beijing te reizen. Volgens Merlo heeft 30 procent van de geaccrediteerde journalisten afgelopen zomer uiteindelijk afgezien van een trip naar olympisch Tokio.

Voor China zijn geen gegevens bekend. Van de 39 geaccrediteerde Nederlandse journalisten (met uitzondering van rechtenhouder NOS) hebben bij nader inzien tot dusver twee journalisten besloten geen gebruik te maken van hun accreditatie.  

 

GERARD DEN ELT

Algemeen secretaris NSP