Nieuws

Wiel Verheesen 1939 – 2021

,,Een levensgenieter met een enorme gunfactor, die zich niet gek liet maken, die de stress van de journalistiek van zich af kon schudden.” Zo omschrijft Raymond Kerckhoffs zijn leermeester Wiel Verheesen, die vrijdag 17 december na een ziekbed in een hospice in Kerkrade overleed. Wiel Verheesen is 82 jaar geworden en schreef als journalist van voornamelijk het Limburgs Dagblad vooral over wielrennen.

Wiel Verheesen in maart 2019 (Foto: Marc Ploum)

Een maand geleden nog maar ontving Wiel Verheesen (1939-2021) de Jean Nelissen Award, een eerbetoon voor zijn complete oeuvre met talloze krantenartikelen, honderden columns en vijf boeken, waarvan het laatste in 2019 verscheen.

Tot 2010 werkte Wiel Verheesen 38 jaar voor het Limburgs Dagblad en voordien vanaf 1969 voor de Maas en Roerbode en De Limburger. Tot kort voor zijn overlijden schreef hij wielerhalen op Facebook. In uitzendingen op radio en tv haalde hij nog regelmatig als een geboren verteller herinneringen op.

Wiel Verheesen stond bekend als een ‘lopende wielerencyclopedie’. Ook de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog kende hij tot in detail. Daarom verliet hij in 1985 de route van de Tour de France om samen met zijn collega Bennie Ceulen het dorp Oradour-sur-Glane op te zoeken, een dorp van destijds 650 inwoners dat in 1944 vrijwel volledig werd uitgemoord. Verheesen sprak er met een van de zes overlevenden en moest enkele uren later beschrijven hoe Johan Lammerts de etappe naar Limoges had gewonnen.

Wiel Verheesen in november geëerd met de Jean Nelissen Award, in het gezelschap van onder anderen zijn oud-collega’s Bennie Ceulen (tweede van links) en Harry Muré (tweede van rechts).

Wiel Verheesen volgde onder meer 19 keer de Tour de France, twintig WK’s, alle grote klassiekers en diverse etappewedstrijden. Daarnaast deed hij ook verslag van voetbal, handbal en paardensport.

,,Ik voel me rijk dat ik Wiel heb gekend, dat ik me een kameraad van Wiel mag noemen. Ik ben hem (en natuurlijk ook Bennie Ceulen) super dankbaar voor de kansen die ze me als kleine jongen bij het Limburgs Dagblad hebben gegeven”, schrijft Raymond Kerckhoffs op Facebook.