Nieuws

Kritisch oordeel over mediavrijheid tijdens Winterspelen

De organisatie van buitenlandse correspondenten in China heeft een kritisch oordeel uitgebracht over de werkomstandigheden voor journalisten bij de Olympische Winterspelen in Peking. ,,Er was regelmatig sprake van overheidsbemoeienis”, betoogt de Foreign Correspondents  Club of China (FCCC).

Als voorbeeld noemt de FCCC de ingreep van een Chinese veiligheidsofficial, die Sjoerd den Daas (NOS Journaal) verhinderde live verslag vanaf de locatie voor het stadion waar de openingsceremonie plaats had.  Volgens IOC-woordvoerder Mark Adams was dit een ‘ongelukkige omstandigheid van iemand die overijverig was’.

Tijdens de Olympische Winterspelen werden op veel plaatsen camera’s ingezet om te waken over de veiligheid. (Foto: ANP/Peter Kneffel / DPA)

Het verhinderen van een interview van een skiër uit Hongkong werd door het IOC afgedaan als een ‘geïsoleerd voorval’. De FCCC wijst er ook op dat het Franse persbureau AFP geen gelegenheid kreeg om opnamen te maken van de openingsceremonie vanuit een privé appartement. Tegenwerking werd ook ondervonden bij interviews met inwoners van Peking en het maken van opnamen van niet-olympische onderwerpen.

Volgens de FCCC resteert bij de correspondenten ‘verslagenheid omdat de voorwaarden voor onafhankelijke verslaggeving beneden de internationale standaard bleven.’ De FCCC stelt dat verslaggevers geconfronteerd werden met beperkingen bij pogingen tot interviews en daarbij te maken kregen met online intimidatie. ‘De intimidatie-campagne werd gevoed door media-accounts van de Chinese overheid en van Chinese diplomaten.’

In een verklaring wijst de FCCC erop dat het IOC in het contract met Peking als gaststad was toegezegd dat toegang tot internet vrij was voor alle deelnemers en journalisten. Voor de Winterspelen waren 9388 mediavertegenwoordigers geaccrediteerd. Daarvan vertegenwoordigden 1952 journalisten en fotografen van de schrijvende pers gezamenlijk 520 organisaties.