Nieuws

Hugo Borst roept Oranje op om te stoppen met boycot

In het AD en de andere kranten van DPG heeft columnist Hugo Borst de spelers van Oranje opgeroepen te stoppen met hun boycot van het tv-programma Vandaag Inside (SBS6).  Aanleiding is de ingreep van Bas Ticheler, de mediaman van Oranje, tijdens de persconferentie in Zeist op vrijdag 25 maart.

De boycot is het gevolg van uitlatingen van Johan Derksen in een racisme-discussie rond de rapper Akwasi, bijna twee jaar geleden in de talkshow met Wilfred Genee en René van der Gijp. Aanvoerder Virgil van Dijk motiveerde de boycot in 2020 met: ,,Dit is ver over de grens. Niet voor de eerste keer. Niet voor de tweede keer. Keer op keer op keer. Enough is enough!”

Hugo Borst als NOS-presentator tijdens het WK voetbal in 2018. (Foto: Jerry Lampen / ANP)

Tijdens de persconferentie schoof bondscoach Louis van Gaal een vraag van Hélène Hendriks (Vandaag Inside) door naar de naast hem zittende Frenkie de Jong. Nog voordat De Jong aan het woord kon komen, greep Bas Ticheler in. ,,Volgens mij zijn dat niet helemaal de afspraken, sorry”, intervenieerde Ticheler, waarna Van Gaal alsnog met een antwoord kwam. ,,Bijna zielig”, noemde Derksen het ingrijpen van Ticheler.

In zijn column schrijft Hugo Borst: ‘Fascinerend en griezelig: wat macht met de persvoorlichter in trainingspak deed! Hij overrulede de bondscoach. Bas Ticheler, zo heet de persvoorlichter in trainingspak, had een conflict kunnen oplossen, zonder dat hij er zelf zijn vingers aan brandde. Hij liet het na. Zonde.’

Borst wijst Virgil van Dijk in de column op het belang van onafhankelijke journalistiek. Borst: ‘Van Virgril hoor ik dat hij een enorme persoonlijkheid is. Benieuwd of hij met zijn collega's wil bespreken of de boycot niet afgelopen moet zijn. Vooral in het licht van deze tijd is dat een principiële discussie. Want in Oekraïne is het oorlog. Daar en in Rusland is geen journalist veilig. Omdat Poetin gelooft in desinformatie - hij zet persmensen gevangen, journalisten zijn massaal gevlucht - doet hij onafhankelijke journalistiek in de ban. Dat is desastreus. Omdat de waarheid zonder journalisten geweld wordt aangedaan. Je straft Hélène Hendriks en collega's niet omdat ze collega's zijn van De Snor. Dat is onzuiver. Journalisten moeten altijd hun werk kunnen doen, captain! Altijd.’