Nieuws

Doelcamera’s prooi voor ‘fans’ Heracles, ‘nieuw hoofdstuk fotograafje pesten’

Opnieuw zijn fotografen het slachtoffer geworden van het idiote gedrag van zichzelf ‘fans’ noemende bezoekers van het duel Heracles-Feyenoord. Onder de ogen van stewards werden de camera’s van Erik Pasman (ProShots) en Olaf Kraak (ANP) in de rust opgepakt en als trofeeën boven de hoofden van deze ‘supporters’ getoond. Pim Ras maakte gelukkig een foto van de dader(s). 

De NSP heeft maandag een klacht ingediend bij zowel Heracles als bij de KNVB, met wie we al enige tijd in gesprek zijn om nu eindelijk eens een halt toe te roepen aan het wangedrag van voetbalsupporters. Heracles heeft op voorhand al excuses gemaakt. In december 2018 overkwam Pasman overigens hetzelfde en toen werd meegedeeld dat de club uit Almelo “in gesprek zou gaan” met de betrokken fans. 

Supporters van Heracles tonen jubelend hun ‘prooi’, de remote-camera van Erik Pasman (Foto: Pim Ras)

Iets meer dan drie jaar later blijkt dat dit geen garantie is voor herhaling.  

Dit schreef Olaf Kraak, wiens camera ook werd opgepakt, erover op Facebook: “Dit had ik nog niet eerder meegemaakt. Dat supporters in dit geval van de oh zo gezellige familieclub Heracles de doelcamera van een fotograaf pakken en als een trofee hoog houden. Die van mij was opgepakt en weer teruggezet, maar zo dat ik er niks meer aan had. Gelukkig alles nog heel. De stewards grepen gelukkig zeer resoluut ….niet in.” 

Pasman verwoordde het in een klacht bij Heracles’ manager communicatie Wesley Montijn als volgt: “Ik zet altijd een camera achter het doel om ook vanuit die positie de wedstrijd te kunnen vastleggen. Ik zat aan de kant waar ook de fanatieke aanhang van Heracles staat. Blijkbaar vinden enkelen van hen het nodig om aan andermans spullen te zitten, want in de rust hebben ze mijn camera opgepakt en foto’s van zichzelf gemaakt. Ook de camera van collega Olaf Kraak, die aan de andere kant van het doel stond, is opgepakt en verplaatst.” 

Hij vervolgt: “Doordat mijn camera is opgepakt en verplaatst, was deze tijdens de tweede helft onbruikbaar als doelcamera, aangezien de positie, die bij een doelcamera heel nauwkeurig wordt ingesteld, was veranderd. Daardoor heb ik het doelpunt van Feyenoord in de tweede helft niet op de camera vast kunnen leggen. Ik heb dit een paar jaar geleden ook al eens gemeld bij je voorganger, maar in die jaren is er dus blijkbaar niets veranderd. Stewards staan er bij en doen niets. Ik vind  het een zeer ernstige zaak dat mijn dure spullen hier blijkbaar niet veilig kunnen staan.” 

Pim Ras maakte een foto waarop te zien is dat de fans met de camera van Pasman triomfantelijk foto’s aan het maken zijn.  

Ras kan er zelf ook niet over uit. ,,Weer een nieuw hoofdstuk in het dossier fotograafje pesten. Vandaag gespot achter het doel bij Heracles: uitgelaten fans die bijkans met hun koppen tegen het net staan, grijpen de remote-camera van Erik Pasman en die van Olaf Kraak op en maken er lachend foto's mee van elkaar!. Nu was het een zaadwedstrijd maar je zal door zo'n malloten-actie het winnende doelpunt missen.” 

De klacht is door de NSP ook bij de competitieleider en de veiligheidsfunctionaris van de KNVB onder de aandacht gebracht. Daarmee voeren we gesprekken over een aantal door ons noodzakelijk geachte veiligheidsmaatregelen tegen vuurwerk, het gooien van bier en andere voorwerpen en nu dus ook het moedwillig afpakken, gebruiken en toe-eigenen van andermans bezittingen.  

Wesley Montijn reageerde zondagavond namens Heracles al meteen ontzet en schuldbewust: “Ik schrik hier wel van. Allereerst natuurlijk onze excuses, dat voorop. Ik neem dit intern zeker op.” 

Dinsdag liet hij weten dat de dader in beeld is, dat verdere bewijslast wordt verzameld en er maatregelen zullen volgen. Daarvan worden Pasman en de NSP op de hoogte gehouden, “We nemen dit hoog op, juist omdat we een club zijn waarin gastvrijheid hoog in het vaandel staat en iedereen zich hier veilig moet voelen. Je hebt hier met je poten van andermans spullen af te blijven”, aldus Montijn. 

Onderstaand in elk geval de foto van Pim Ras van de dader(s). Daarnaast ter illustratie drie ‘selfies’ van fans in december 2018 werden gemaakt met de camera van Pasman.   

GERARD DEN ELT, Algemeen secretaris NSP