Nieuws

AIPS reikt Sport Media Awards uit in Qatar

De Nederlandse (foto-)journalisten die meedongen naar de jaarlijkse AIPS Media Awards hoeven geen afweging te maken of ze al dan niet de bekendmaking van prijswinnaars in Doha zouden bijwonen.

De Nederlandse kandidaten op de diverse shortlists zijn afgevallen voor de hoofdprijzen, die op 12 juni worden uitgereikt in Doha. De hoofdstad van Qatar is de plaats van handeling voor de bekendmaking van de nummers 1, 2 en 3.

In een ronkend epistel maakte de wereldorganisatie voor sportjournalisten maandag de plaats en datum van de toekenningen bekend. Dat gebeurt in het Khalifa International Stadium in Doha, waar tijdens het WK voetbal later dit jaar acht duels worden gespeeld. ,,Het zal magisch zijn, net zo magisch als we vroeger droomden toen Covid-19 ons allemaal beperkte tot een oneindige lockdown, met gevolgen voor onze mobiliteit, onze toegang tot locaties en onze mogelijkheid om te werken”, schrijft de AIPS op de website.

Voor de genomineerde collega’s liggen prijzen van 8.000 dollar voor winnaars en respectievelijk 3.000 en 2.000 dollar voor de nummers 2 en 3 klaar.

Fotografen Maurice van Steen (kopduel Lieke Martens), Luka de Kruijff (marathon Rotterdam) en George Deswijzen (de val van Mathieu van der Poel op de Olympische Spelen) behoorden tot de kanshebbers, maar bereikten de finaleronde niet.

Datzelfde geldt voor Roel Wiche (Limburger) en Marco Knippen (Noordhollands Dagblad). Wiche dong mee in de categorie ‘best columns’ met een artikel over atlete Sifan Hassan. In de categorie ‘best colour piece’ werden de onthullingen genomineerd van Marco Knippen over grensoverschrijdend gedrag in de danssport.

In totaal werden voor negen categorieën 1732 inzendingen genoteerd uit 133 landen. Daarbij gaat het om fotografie (portfolio), schrijven (beste reportage/feature en beste column), video (atletenprofiel, korte speelfilm en documentaire), audio en de prijs voor jonge verslaggevers (schrijven, fotografie en uitzendingen). Een internationale jury, onder wie Jaap de Groot, bepaalt wie de uiteindelijke winnaars worden.