Nieuws

Deense journalisten willen uit AIPS stappen wegens Qatar

De Deense zusterorganisatie van de NSP, Danske Sportsjournalister, is voornemens de internationale koepelorganisatie AIPS te verlaten. Reden is de uitreiking van de AIPS Media Awards in Qatar, eerder deze maand.

De Denen zullen conform hun statuten op een buitengewone vergadering in augustus daarover een besluit nemen.

Net als de Denen maakten ook andere landen bezwaar tegen de prijsuitreiking in Qatar, nota bene na tal van berichten in de media over arbeidsongevallen en doden onder buitenlandse werknemers bij de bouw van de stadions voor het WK later dit jaar. Ook Nederland heeft via de NSP daarover bezwaren geuit en heeft het evenement in Doha gemeden.

In Denemarken ontstond een ware mediastorm na de aankondiging van de AIPS om de internationale jaarprijzen in een van de omstreden stadions uit te reiken, aldus de voorzitter van de Danske Sportsjournalister, Jimmy Bojgaard.

In een open brief riepen 22 sportjournalisten van onder de Deense media Ritzau, Jyllands-Posten en Politiken op om onmiddellijk te vertrekken uit de AIPS.

Volgens Bojgaard wordt gestreefd naar een nieuw, internationaal netwerk buiten de AIPS om, "om op de een of andere manier te kijken of we open discussies kunnen houden met democratische landen die vrije pers en transparantie steunen". Ook wil hij onderzoeken "of landen een internationale associatie willen oprichten".

De NSP heeft besloten voorlopig te kijken of de AIPS van binnenuit kan worden hervormd. Er wordt gewerkt aan een Europese resolutie om voortaan geen AIPS-bijeenkomsten meer te houden in landen zonder persvrijheid en zonder vrijheid van meningsuiting. Die resolutie zou op het AIPS-congres in Rome in oktober in stemming moeten worden gebracht.

https://www.playthegame.org/

https://danskesportsjournalister.dk/2022/06/15/danske-sportsjournalisters-bestyrelse-vil-ud-af-aips/