Nieuws

Parijs 2024 en NOC*NSF willen media-accreditaties voor vrouwen stimuleren

Deze week beginnen NOC*NSF en de NSP met de inventarisatie van het aantal gewenste media-accreditaties voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Redacties en freelancers die eerder naar de Spelen zijn geweest, zullen dezer dagen nader worden geïnformeerd over het accreditatieproces, te beginnen met de zogenaamde press-by-number-procedure. Die loopt tot 1 maart 2023.  

Daarin wordt simpelweg vastgesteld hoe groot de belangstelling is en of het aan Nederland toegewezen contingent toereikend is.  

NOC*NSF heeft ons laten weten dat er in Parijs 35 algemene accreditaties (E) beschikbaar zijn voor schrijvende journalisten en 9 voor journalisten die één specifieke sport (Es) zullen volgen. Voor fotografen zijn er 15 algemene accreditaties (EP) voor alle sporten beschikbaar en 12 deelaccreditaties (EPs) voor één specifieke sport. Voor technische ondersteuning (ET's) zijn 3 accreditaties beschikbaar. 

Een van de kenmerken van de aanstaande Zomerspelen is dat evenveel mannen als vrouwen zullen deelnemen, een mijlpaal in de Olympische geschiedenis en een doorbraak in de gelijke participatie van mannen en vrouwen in de sport. Het IOC, de organisatie van de Spelen in Parijs én NOC*NSF willen in die geest ook de media stimuleren om meer vrouwelijke verslaggevers en fotografen af te vaardigen.  

Aanleiding is het groeiend aantal vrouwelijke deelnemers onder de Olympiërs. In Rio (2016) vormden vrouwen 45,6 procent van alle deelnemers, in Tokyo (2020/2021) was dat 48,8 procent en in Parijs wordt – voor het eerst in de geschiedenis! - een evenwicht verwacht onder de 10.500 deelnemers. 

Het streven naar meer vrouwen in de perskamer, op de perstribune en in de Mixed Zone wordt door de NSP (al langer!) van harte ondersteund. We roepen alle sportchefs en hoofdredacties, alsmede de fotopersbureaus, op bij de verdere accreditatieprocedure (‘press-by-name’) hun uiterste best te doen zo veel mogelijk vrouwen af te vaardigen naar Parijs. 

De NSP is uiteraard bekend met de ondervertegenwoordiging van vrouwen in de sportjournalistiek. De gelijke deelname van mannen en vrouwen aan de Spelen in Parijs zou voor sportredacties hét signaal moeten zijn om meer inspanningen te doen voor de instroom van vrouwen. Tot aan het begin van de Spelen in Parijs hebben we nog ruim anderhalf jaar te gaan. Dat geeft sportredacties naar onze overtuiging voldoende tijd om het aantal vrouwen uit te breiden en meer vrouwen af te vaardigen naar Parijs. 

De NSP verzendt deze week formulieren naar de redacties, naar de (foto)persbureaus en naar freelancers met het verzoek aan te geven wat de wensen en verlangens zijn voor Parijs. Degenen die geen formulier hebben ontvangen maar zich toch willen aanmelden, kunnen een aanvraag doen via info@nsp.nl.  

Gerard den Elt, 
Algemeen secretaris NSP