Nieuws

Makers programmaboekje Oranje stoppen ermee

De makers van het programmaboekje bij interlands van Oranje hebben het staken van de uitgave hiervan aangekondigd. De stichting die zich hiervoor sinds 2016  inzet, voelt onvoldoende ondersteuning vanuit de KNVB.  ,’Het lukt niet om vaste voet aan wal te krijgen in Zeist’, schrijft de Stichting Programmaboekje Oranje in een persbericht.  

Matthijs (rechts) de Ligt heeft aandacht voor het programmaboekje. Links Frenkie de Jong.

,,Voor ons is het steeds liefdewerk oud papier geweest. Dat houdt een keer op”, zegt freelance-journalist Ronald Kres, die verantwoordelijke was voor een belangrijk deel van de redactionele verwerking. Uitgever was het bedrijf Voetbaldrukker, dat inkomsten kon halen uit advertenties. Het programmaboekje verscheen, met in sommige gevallen 60 pagina’s op A5-formaat,  in een oplage van 3.000 stuks. Het blad werd bij interlands gratis uitgedeeld binnen en buiten het stadion.  

Kres: ,,Het blad is er in deze vorm gekomen nadat de KNVB in 2016 hiermee was gestopt.  Twee supporters (Edwin Prins en Geurt Rozendaal) hebben toen zelf de traditie voortgezet in eigen beheer. Later ben ik hierbij betrokken omdat ik veel ervaring heb met het uitgeven van programmanbladen voor clubs. De KNVB heeft heus wel meegeholpen, onder meer door foto’s gratis beschikbaar te stellen, maar alle aandacht daar gaat nu op aan de voorbereidingen op het WK. We krijgen geen respons om hierover te willen praten. Er gaat zoveel tijd inzitten dat het niet langer op te brengen valt.” 

De KNVB reageerde nog niet op het persbericht. ,,Een paar journalisten hebben gereageerd. maar als er niets verandert, houdt het op”, aldus Ronald Kres.