IN DE SPO(®)TLIGHT

Jaap de Groot: ‘Lees het hele verhaal, niet de oneliners’

Chef Telesport Jaap de Groot verwerpt in gesprek met het Radio 1-programma De Spraakmakers (https://www.nporadio1.nl/achtergrond/9568-emotioneel-heeft-dirk-kuijt-zich-helemaal-uitgehold) de kritiek op zijn boek Het geloof in succes, de afgelopen maandag verschenen autobiografie van voetballer Dirk Kuijt.

Hoewel Feyenoord openlijk afstand heeft genomen van de kritiek op onder anderen trainer Giovanni van Bronckhorst, zei De Groot maandag dat ten onrechte enkele passages onder vuur zijn genomen.

“Als je alleen de oneliners leest, dan denk je: Hé, dit is een afrekening. Maar als je het totale plaatje ziet dan past het in een proces’’, aldus De Groot. “Soms heb je een hekel aan je baas, soms omarm je hem, maar uiteindelijk ga je samen voor hetzelfde doel. Het zijn momentopnamen. Als je het totale plaatje ziet, dan staan ze uiteindelijk samen op de Coolsingel de schaal omhoog te tillen.’’

Volgens De Groot is dat ook precies waar de kracht van dit boek in ligt. Voetbal wordt gebruikt als metafoor voor een proces dat je overal tegenkomt wanneer je samen iets nastreeft in groepsverband, of dat nou in de supermarkt of in de wetenschap is. "Je krijgt een spiegel voorgehouden, niet alleen in de voetbal, maar in de hele maatschappij", aldus De Groot. "Fascinerend is dat je dat proces vanuit de kleedkamer van Feyenoord krijgt aangereikt."

Hij omschrijft de relatie tussen speler en trainer als de vier jaargetijden: “De ene keer is het een herfststorm, de andere keer een lentedag en uiteindelijk eindigt het in een hittegolf.’’ 

De sportchef van De Telegraaf had eigenlijk geen zin om een opvolger van zijn bestseller over Johan Cruijff te schrijven, in vele talen vertaald. Hij sloeg zes andere aanbiedingen af. “Ik ben geen man van herhalingen. Ik was heel sceptisch toen ik naar Noordwijk reed”, zegt hij in De Spraakmakers.

Aanvankelijk had hij spijt dat hij had ingestemd, maar uiteindelijk werd hij gegrepen door het emotionele verhaal dat de periode beschrijft tussen zijn terugkomst uit Turkije in 2015 en het kampioenschap van Feyenoord in 2017.

Kuijt is volgens hem in die periode emotioneel tot de grens en misschien wel erover heen gegaan. Kuijt en zijn echtgenote werden bij het lezen van het manuscript behoorlijk emotioneel en het werd eveneens duidelijk dat het nog heel hoog zit bij de voetballer en zijn familie.

"De rapportcijfers van de kinderen werden minder en de vrouw van Kuijt heeft ook emotioneel een paar tikjes gehad", aldus De Groot. "Dat geeft aan hoe groot de stress is geweest, maar ook hoe knap het is dat veel mensen dat niet door hadden. Fysiek had hij nog vier, vijf jaar door kunnen gaan, maar emotioneel heeft hij zich helemaal uitgehold."

 

Het geloof in succes – Dirk Kuijt

192 pagina’s paperback, geïllustreerd

Prijs: € 20 (ook verkrijgbaar als e-book)

ISBN: 9789046823774