IN DE SPO(®)TLIGHT

Gerard Bos, freelance-clubwatcher Cambuur Leeuwarden

Voor Gerard Bos was vorige week de maat vol. Opnieuw moest hij constateren hoe de website Cambuurfront.nl uit een verhaal van hem in de Leeuwarder Courant een eigen versie had gemaakt. ‘Hier word ik mesjogge van’, meldde Bos (37) op de Facebookpagina Mixed Zone. ‘Met een sensationele kop, helemaal uit zijn verband gerukt’, licht hij nader toe.

Vertel eens, Gerard.

,,Het ging in dit geval om een interview van Robbert Schilder, de aanvoerder van Cambuur, vooraf aan de wedstrijd tegen Jong Ajax. Daarin ging het ook over de Jong-teams van eredivisiedivisieclubs in de eerste divisie, een gevoelig thema bij veel clubs. Schilder zei het niet leuk te vinden dat die teams meedoen. Toen ik hem voorhield dat het publiek daarmee ook de sterren van de toekomst te zien krijgt, stemde hij daarmee in en kwam dat in een quote te staan, ergens halverwege het verhaal. Op Cambuurfront.nl pikten ze eruit dat Schilder geniet van duels met Jong Ajax. Daarop werd het accent gelegd, dat kwam zo ook in de kop tot uitdrukking. Helemaal uit zijn verband gerukt dus, lekker sensationeel. Dat riep meteen veel vragen en reacties op bij hem, bij supporters, bij de club.”

Gerard Bos

Trek je dan aan de bel?

,,Ik heb na een soortgelijk voorval al eens uitleg moeten geven aan de speler. Als je dan contact krijgt met de mensen achter de website zeggen ze heel laconiek ‘Bedankt, we passen het aan’. De toon is dan al gezet, het kwaad is geschied.”

Maak je dit vaker mee?

,,Landelijk opererende sites als Voetbalprimeur en FC Update pakken ook veel nieuws van clubsites en regionale kranten. Die houden wel de essentie halen overeind en bronvermelding. Zo’n site als Cambuurfront doet ook wel aan bronvermelding, maar geeft het verhaal zelf wat extra krenten om het lekker te laten klinken, daarmee meer clicks te vergaren waardoor de advertentie-inkomsten van deze site stijgen.”

Is Cambuurfront het werk van Cambuur-supporters?

,,Nee, het bijzondere is dat de site wordt gemaakt door een bedrijf in Twente, BN Media. Soortgelijke websites maken ze daar ook van Twente, Heerenveen, Ajax, PSV, Feyenoord en nog wat clubs. Ze maken niet alleen gebruik van de verhalen die op de site van de krant verschijnen, ze halen ook veel uit de gedrukte krant, via Blendle of de digitale editie. In dit geval had het interview met Robbert Schilder alleen nog maar in de krant gestaan toen het op de website van Cambuurfront verscheen. Zo maken ze met wat knip- en plakwerk van een paar alinea’s misbruik van een verhaal waarin een journalist uren hard werken heeft gestoken. Daar valt niets tegen te doen.”

Kom je wel eens iemand van Cambuurfront tegen, op de perstribune of in de perskamer?

,,Nee, je ziet gasten nooit ergens in een stadion. Ik weet alleen dat Cambuur dat bedrijf verboden heeft het clublogo te gebruiken. Dat hebben ze toen vervangen door een eigen logo. Maar ze zijn vrij om de naam Cambuurfront te gebruiken.”

Volg jij alleen Cambuur voor de Leeuwarder Courant?

,,Twee jaar geleden ben ik weggegaan bij het Friesch Dagblad en verder gegaan als freelancer voor onder meer de Leeuwarder Courant. Ik volg Cambuur als clubwatcher, samen met iemand van de vaste mensen op de redactie. Ik doe ook wat commerciële dingen en ik schrijf voor de LC ook over Nyck de Vries, een racetalent uit Friesland dat Formule 2 rijdt.”

Heb je soortgelijke ervaringen als met Cambuurfront ook opgedaan in de autosport?

,,Nee, op autosportsites wordt regelmatig geciteerd uit mijn verhalen, maar ze doen keurig aan bronvermelding en halen niets uit hun verband om het spectaculairder te laten klinken.”

HENK MEES