Nieuws

Björn Kuipers vaakst gecorrigeerd door VAR volgens boek van Hans Klippus

Björn Kuipers heeft zich dit het seizoen het vaakst van alle voetbalscheidsrechters door de VAR moeten laten corrigeren. ,,Liefst acht keer na de winterstop. In de eerste competitiehelft liepen die scores nauwelijks uiteen”, zegt sportjournalist Hans Klippus, van wie deze week het boek ‘So VAR, so good’ verschijnt.

Hans Klippus in het VAR-centrum in Zeist.

Het boek is gebaseerd op de beoordelingen van de VAR dit seizoen in de eredivisie en Champions League. Klippus stemde zijn eigen notities af met die van de KNVB. ,,Ik had wat kleine afwijkingen, met name beslissingen die ik als een foutief VAR-oordeel taxeerde en die door de KNVB onder de twijfelgevallen zijn ondergebracht. Volgens de cijfers van de KNVB waren er 87 terechte ingrepen, 28 verkeerde beoordelingen en vijf twijfelgevallen”, aldus Klippus (ex-NRC en ex-AD).

Zijn registratie van VAR-momenten begon met aantekeningen in een schriftje. ,,Omdat het iets nieuws was, iets bijzonders, ben ik het gaan bijhouden, simpel in een schriftje. Misschien kan ik er later wel iets mee, dacht ik toen. De VAR kreeg al snel zoveel aandacht dat het idee ontstond dit in boekvorm vast te leggen. Die gedachte werd versterkt toen ik Marco van Basten over de VAR hoorde praten op een bijeenkomst van de Sociëteit Olympisch Stadion.”

Scheidsrechter Serdar Gözübüyük op de cover van ‘So VAR so good’

Voor een hoofdstuk over de werkwijze van de VAR heeft Klippus, tevens columnist op nsp.nl, een bezoek gebracht aan het VAR-centrum van de KNVB in Zeist. ,,Nederland heeft als enige bond in Europa zo’n centrum in eigen huis. De andere bonden hebben de VAR ondergebracht bij een zendgemachtigde.”

Naast de waarnemingen via het tv-scherm en de statistische gegevens heeft Hans Klippus in zijn boek ook reacties opgenomen van tv-analisten als René van der Gijp, Aad de Mos en Youri Mulder. Het geïllustreerde boek (114 pagina’s) wordt uitgegeven door de Nederlandse Sportboeken Club (NSC) in Den Haag en kost 15 euro.