IN DE SPO(®)TLIGHT

Steffan Kok, hoofdredacteur Tennis Magazine

Tennis Magazine is het enige papieren publiekstijdschrift over tennis in Nederland, los van Centre Court, het vakblad van tennisbond voor tennisleraren en bestuurders. Op Libéma Open in Rosmalen heeft de redactie van Tennis Magazine er een extra taak bij, het dagelijkse Daily News van het toernooi. ,,Een ideale mix met ons magazine”, vindt Steffan Kok, hoofdredacteur van Tennis Magazine. 

Steffan Kok, hoofdredacteur Tennis Magazine

Wat maakt de mix aantrekkelijk voor jullie, Steffan?

,,We doen dit nu voor het achtste jaar. Door ons werk voor de toernooi-organisatie kunnen we alle spelers één op één spreken. We hebben zoveel betrouwbaarheid opgebouwd bij ATP en WTA dat we hierbij alle vrijheid krijgen. Die interviews verschijnen tijdens het toernooi dagelijks in het Daily News en kunnen we later verwerken in Tennis Magazine.”

Leggen ATP en WTA, de koepelorganisaties van het mannen – en vrouwentennis, beperkingen op?

,,Elk interview één op één moet je aanvragen met een formulier waarop aangegeven moet worden hoeveel tijd je nodig denkt te hebben. Een kwartier is al te lang dan.”

Hoe doe je dat dan?

,,Je begint met vijf minuten, dan loopt het wel eens uit tot tien minuten. Iemand van ATP of WTA kijkt toe bij het interview. Als ze zien en merken dat de geïnterviewde op zijn gemak is en het gesprek als prettig ervaart, kan het wel eens uitlopen. Dan levert het meestal ook een mooi verhaal op.”

Worden de teksten vooraf aan publicatie nog nagelezen?

,,Nee. We hebben intussen zoveel krediet opgebouwd dat ze ons wel vertrouwen. Ook achteraf komen er nooit aanmerkingen.”

Wat is de oplage van het dagelijkse toernooimagazine?

,,Er worden 3.500 exemplaren van acht pagina’s gedrukt en gratis verspreid. Over de hele week gerekend komen er 60.000 bezoekers naar dit toernooi. Wij werken steeds vooruit en verschijnen aan het begin van de dag, zeven dagen achter elkaar. Daarnaast verzorgen we ook de website van het toernooi.”

Leveren jullie deze service ook bij andere toernooien?

,,Nee. Bij ABN Amro in Rotterdam geeft het AD iets dergelijks uit. De andere toernooien zijn internationaal lager ingeschaald en hebben niet voldoende budget hiervoor.”

Met hoeveel mensen maken jullie dit?

,,Drie schrijvende journalisten, een fotograaf en een dtp’er verzorgen de inhoud. Michaëlla Krajicek belicht elke keer een wedstrijd uit het programma van de dag.”

Het team van Tennis Magazine dat tijdens Libéma Open dagelijks Daily News maakt. Vanaf links: Abe Kuijl, Steffan Kok, David Avakian en fotograaf Edwin Verhoef.

Waar ligt het begin van jullie blad Tennis Magazine?

,,Twaalf jaar geleden is dit voortgekomen uit mijn werk als tennisleraar. Ik heb destijds een dvd geproduceerd die de leden van de tennisclubs goed aansprak. Uit die belangstelling is uiteindelijk Tennis Magazine ontstaan. De KNLTB had eerst een eigen blad met die naam, maar vond het geen taak van de bond meer om een blad uit te geven. De bond geeft nog wel Centre Court uit, een vakblad, gericht op kaderleden als tennisleraren en bestuurder. Tennis Magazine heb ik een aantal jaren geleden ondergebracht bij een uitgeverij en nu leid ik het blad als hoofdredacteur. We zitten op een oplage van 10.500, abonnementen en losse verkoop bij elkaar. Dat is een redelijke basis voor ons blad.”

 

HENK MEES