IN DE SPO(®)TLIGHT

Kees Jansma, ex-presentator FOX Sports

Kees Jansma (71) is gestopt met de presentatie van twee praatprogramma’s over voetbal op FOX Sports. Hij blijft verschijnen op het tv-scherm, bij Studio Voetbal van de NOS en in het zaterdagavondprogramma De Eredivisie van FOX. Ook gaat Jansma een boek schrijven, vertelt hij in een groot interview in Volkskrant Magazine.

Naast zijn tv-optredens zou Jansma zich ook nog willen inzetten voor ADO Den Haag waar directeur Mattijs Manders is vertrokken naar de Eredivisie CV en financiële man Henrik-Jan Rimmer als interim-directeur is benoemd. Onlangs bood Jansma zich bij ADO aan als interim-directeur. ,,Ik heb tegen de club gezegd dat ik het een jaar lang wil doen. De kans dat ze erop ingaan acht ik niet groot. Er ligt een verleden tussen de Chinese eigenaar Hui Wang, ADO en mij, dus ze staan vast niet te juichen. Het leidde tot mijn vertrek in de RvC. Maar ADO is en blijft mijn club, ik ben opgegroeid bij het Zuiderpark en heb twee seizoenskaarten”, vertelt Jansma tegen Sara Berkeljon van De Volkskrant.

Jansma stopt als presentator omdat die rol hem te veel druk oplegt, zegt hij. ,,Als ik op televisie kom, wil ik alles hebben gezien. De laatste jaren heb ik nooit iets afgesproken op zaterdagavond, omdat ik op zondag ’De tafel van Kees’ presenteerde. Als ik dat niet doe, ben ik onzeker. Ik wil niet met een halfbakken, op niets gebaseerd oordeel komen. Ik kan het me niet veroorloven iets te missen”, aldus Jansma.

Kees Jansma (foto: Hollandse Hoogte/ Edwin Janssen)

Zijn carrière duurt al 53 jaar. Jansma was actief als verslaggever voor dag- en weekbladen, presentator, televisieproducent, columnist, analist én perschef van het Nederlands elftal. Jansma: ,,Ik wil niemand achter mijn rug horen fluisteren dat het wel een beetje gebeurd is met die ouwe zak, maar dat ze het me niet durven te vertellen.”

Tien jaar lang was Jansma actief als perschef van het Nederlands elftal. Uit die tijd is hem met name bijgebleven hoe moeizaam ook spelers van Oranje met de druk om konden gaan. ,,Faalangst. Je ziet het aan de buitenkant niet, maar sommige spelers, altijd wel een paar in een selectie, hebben daar enorm veel last van. Ik heb bij het Nederlands elftal meegemaakt dat een speler de kleedkamer niet uit durfde, voorafgaand aan Nederland-Roemenië. Dat soort ervaringen heeft mijn oordeel, als analist, genuanceerd.”

Met wat hij meemaakte, had Kees Jansma genoeg stof in handen om er een onthullend boek over te schrijven. Jansma: ,,Ik had een prachtig dagboek kunnen schrijven, maar deed het niet. Dat had ik niet kies gevonden. Ik koos voor het elftal, ik koos ervoor om mijn rolletje daar te spelen. Op zich schuurt dat, dat is juist, dat klopt. Ik beken.”

Jansma verbond zich aan de KNVB nadat zijn tv-productiebedrijf WK Producties (met Will Moerer als mede-eigenaar) was verkocht aan Eyeworks van Reinout Oerlemans. ,,Ik weet alleen wat ik ervoor heb gekregen. Een paar miljoen”, aldus Jansma.

Uit zijn vele contacten is één vriendschap met een voetballer overgebleven, met Wim Kieft. ,,Er komt er niet één hier thuis. Nooit geweest ook. Ja, één, Wim Kieft. Die komt weleens, als hij het kan vinden.”

Hun contact verwaterde toen Jansma ontdekte dat Kieft met verslavingsproblemen te kampen had, zonder hem om hulp te vragen. ,,Ik was gekwetst, omdat hij zijn verslavingsproblemen voor zichzelf hield, omdat hij toen geen hand naar me heeft uitgestoken. Maar het is niet alleen zijn schuld. Want mensen als Marco van Basten en John van 't Schip hebben me gewaarschuwd, gezegd: 'Het gaat niet goed met je vriend Kieft.’ En ik geloofde het gewoon niet. Ik heb het gewoon niet wí­llen zien.”  

Jansma vertelt in het interview hoe hij gealarmeerd werd toen er gevaar dreigde omdat Kieft een schuld moest afbetalen. ,,Fred Rutten, die ook bevriend is met Kieft en hem ontzettend heeft geholpen, belde me op een ochtend wakker. 'Wim zit in grote problemen, hij heeft nú geld nodig. Hij moet het om 10 uur hebben, in het Hilton in Amsterdam. Ik zit in Enschede, kun jij het brengen?' Het was zo ernstig dat Wim in gevaar was als ik dat geld niet zou brengen. Ik moest met cash geld naar het Hilton. Ik had de bank gebeld en besproken dat ik tot een hoger maximum kon pinnen. Maar ik kreeg het geld niet uit de pinautomaat en ben totaal in paniek geraakt. Wim bleef mij maar bellen, de ene oproep na de andere. Uiteindelijk kreeg ik het geld van de lokale bankdirecteur zelf, die mij had herkend. Met gierende banden ben ik naar Amsterdam gereden. De spanning die ik toen heb gevoeld, die Wim moet hebben gevoeld... Dat was ongekend. En de manier waarop Wim heeft teruggevochten is fantastisch. Dat kan mij zeer ontroeren, ja.”

Hoe emotioneel Jansma privé ook kan zijn, zijn carrière stond altijd voorop, geeft hij toe in het interview van meer dan 4.000 woorden. Hij trouwde drie keer en kreeg vier kinderen en vier kleinkinderen. ,,Ja, je zou kunnen zeggen dat veel in mijn leven om Kees Jansma draait. (…) Misschien moet ik ook niet te bescheiden zijn, ik ben geen Jan Lul en ik heb best wat gedaan in mijn leven. Aan de andere kant: als ik straks een jaar niet op televisie ben geweest, weet niemand meer wie ik ben.”