Nieuws

‘Vrolijk en vrijmoedig’

Vaste prik, elke zaterdagmorgen tussen tien en twaalf, twee uur lang vanuit Amsterdam, het NH Radio Sportcafé. ,,Het programma bestaat al zo’n twintig jaar, in deze vorm vijftien jaar”, vertelt Leo Driessen, verslaggever bij FOX Sports. Een blik in de studio van de regionale zender voor Noord-Holland. 

Elke zaterdagmorgen komen ze bijeen: Rinus Israël, Jan Jongbloed en Gerard van der Lem. De drie oud-voetballers vormen mét Rob Stenacker (oud-voorzitter van voetbalclub DWS) en de broers Driessen (Leo als presentator en Nico als producer) de basis van het NH Radio Sportcafé. ,,Senioren vormen de kern, de schil eromheen komt van junioren. Zo komen we tot een vrolijk en vrijmoedig programma waarin alles voorbij kan komen”, stipt Leo Driessen aan.

De zaterdagmorgen wijdt hij samen met zijn broer Nico aan het NH Radio Sportcafé. ,,Nico regelt de gasten, hij zorgt voor de muziek en maakt het draaiboek. Nico komt, net als ik, uit het onderwijs. Hij geeft nog drie dagen per week les.”

Mét hun vaste gasten geven de broers Driessen het programma een ongedwongen sfeer. Bert Dijkstra komt langs om een prikkelende column voor te lezen, Loek vertelt ‘de grap van de week’ en  er is een wekelijkse Willy & René-quiz waarin Leo Driessen met een zachte g de tweelingbroers Van de Kerkhof op de hak neemt. ,,Ik heb ze wel eens uitgenodigd, maar het is er nog altijd niet van gekomen.” Daarnaast schuiven andere gasten in wisselende samenstelling aan. Ze zijn vaak afkomstig uit andere sporten en halen de gemiddelde leeftijd flink naar beneden.

Hoewel de Amsterdamse tongval domineert, komt heel Noord-Holland aan bod, bezweert Leo Driessen. ,,We hebben regelmatig iemand van AZ, Telstar of Volendam te gast. Het is echt een programma voor de hele provincie. Het is een van de best beluisterde programma’s in Noord-Holland, ik schat dat we tussen 70.000 en 150.000 zitten.”

Zo’n vijftien jaar draait het programma in deze vorm. Driessen: ,,Altijd live, we hebben geen reportageflitsen tenzij er een regionaal evenement is dat vraagt om een live verbinding. Wel bellen we wel eens iemand op die niet in de gelegenheid is om langs te komen in de studio. Het programma past bij de sfeer van de zaterdagmorgen, voor veel luisteraars het begin van het weekend. De kracht van het programma is dat alles kan, alles kan gezegd worden.”

Met de drie oud-voetballers in de basis kent het programma ook een onafhankelijke, onbevangen toon. Driessen; ,,Mensen als Rinus Israël, Jan Jongbloed en Gerard van der Lem hebben de tijd en de interesse om alles te volgen, ook andere sporten en ze staan overal los van. Ze worden niet gebonden door belangen en kunnen vrijuit hun mening geven.”

Ná het sportprogramma zijn de luisteraars in Noord-Holland nog niet van Leo en Nico Driessen af. ,,In de middag hebben we ook nog een muziekprogramma. Dat wordt opgenomen. Is ook  leuk om te maken.”

 

HENK MEES