IN DE SPO(®)TLIGHT

Robert Heukels, auteur ‘sportief testament’ Louis van Gaal

‘Wat willen die recensenten dan wel lezen?’

 

Robert Heukels

Met verbazing heeft Robert Heukels als auteur kennis genomen van sommige reacties op het boek ‘LvG – de trainer en de totale mens’. Tegenover loftuitingen stonden kritische recensies en smalende opmerkingen, terwijl het boek op de Bestseller Top 60 meteen de eerste plaats bereikte en nu nog op 3 staat genoteerd. ,,Het is ook geen biografie in de zuivere zin van het woord, zoals ik overal lees”, stelt Robert Heukels.

Geen biografie, wat dan, Robert?

,,De biografie van Louis van Gaal is al in 2009 verschenen. Die is toen ook door mij geschreven.  Daarin komen zijn jeugd, zijn familie en zijn carrière aan bod, tot het moment dat hij naar Bayern München ging. In dit boek staat ook nergens vermeld dat het een biografie is. Het is meer een ego-document, opgebouwd met interviews met mensen die in de carrière van Louis van Gaal een rol hebben gespeeld.”

Waarom dan toch een tweede boek?

,,Ik had mijn twijfels over een uitbreiding van die biografie uit 2009 toen ik hiervoor werd benaderd door Cor de Wit, een goede vriend van Louis, de schoonvader van Jeroen van den Boom. Al pratend kwamen we uit op een heel ander, nieuw boek over zijn 30-jarige trainersloopbaan met daarin het accent op zijn tijd bij Bayern München, het Nederlands elftal en het WK van 2014, Manchester  United en Louis van Gaal te midden van de Cruijff-revolutie bij Ajax.”

Kan de kritiek op het boek te maken hebben met de persoon Louis van Gaal, die altijd discussie losmaakt?

,,Ja, misschien, maar dan is het wel heel flauw. Bij de persoon Van Gaal lijkt geen enkele nuance te passen. In het boek staan heel veel feiten en uitspraken die nieuw zijn. Steven ten Have bijvoorbeeld, die als voorzitter van de Raad van Commissarissen Louis van Gaal als algemeen directeur wilde aanstellen totdat Cruijff er voor ging liggen. Ten Have heeft daar nog nooit in het openbaar over gesproken. Hij legt precies uit waarom hij Van Gaal wilde halen en hoe het toen is mis gegaan. Over die Cruijff-revolutie staan veel nieuwe elementen in het boek die  niet eens zijn opgepikt. Ook het feit dat Louis van Gaal in 1993 aanvankelijk helemaal geen voorstander was van de terugkeer van Frank Rijkaard bij Ajax is eerder nooit zo naar buiten gekomen. Wat willen die recensenten dan wel lezen?”

De kritiek is onder meer dat je voornamelijk bewonderaars van Van Gaal over hem hebt geïnterviewd?

,,Dat kun je toch niet zeggen van Uli Hoeness, Philipp Lahm, Frank Rijkaard,  Bryan Roy, John van ’t Schip, Robin van Persie en Rob Jansen. Die laten heus wel kritische geluiden horen. Ik heb er zelfs bewust van afgezien om een Van Gaal-adept als Stijn Schaars te interviewen.”

Je kon toch bij al die mensen terecht nadat Louis van Gaal het contact had gelegd…?

,,Ja, ook zoiets dat ik steeds hoor of lees. De enige interviewafspraak die Van Gaal echt van a tot z moest regelen was die met Wayne Rooney. In alle interviews heb ik zelf ontzettend veel werk moeten steken. Ja, ik heb het geluk gehad dat ik Ronald de Boer op het juiste moment aansprak en hem vroeg of hij contact kon leggen met Pep Guardiola. ‘Ik ga  toevallig morgen naar Dubai om met Pep te golfen, ik zal het hem vragen’, zei Ronald. De volgende dag al appte Ronald dat ik een afspraak kon maken. Ik kon bij Guardiola terecht in een interlandweek toen de meeste spelers weg waren en zijn vrouw en kinderen naar Spanje waren. Hij had alle tijd. Dat gold ook voor Thomas Müller. Via Markus Hörwick, de voormalige perschef van Bayern, ben ik in contact gekomen met Uli Hoeness, Thomas Müller en Philipp Lahm. Die namen alle tijd. ‘Om het goed te kunnen vertellen, wil ik wel een middag vrijmaken’, zei Müller, een heel toegankelijke gast.”

Hoe intensief heb je Louis van Gaal voor dit boek gesproken?

,,Dat is in negen of tien sessies gegaan, steeds bij Fysiomed, de praktijk van Leo Echteld bij wie Louis onder behandeling was wegens een hamstringblessure. Daar zaten we dan 3 à 4 uur bij elkaar. Precies een jaar heb ik nodig gehad voor dit boek. Het is dus echt geen tweede biografie geworden. Het is zijn legacy, zijn sportief testament.”

Je hebt gewerkt bij onder meer Revu en Sportweek. Ben je nu meer bezig met boeken?

,,Ik doe veel freelancewerk voor bladen als Helden. En ik ben bezig met nieuwe boekideeën, twee verschijnen er in het najaar waaronder een boek over Faas Wilkes. Het liefst blijf ik toch wel in de sportjournalistiek.”

HENK MEES