Nieuws

Crash Jakobsen Sportfoto van het Jaar

Een foto van de crash van wielrenner Fabio Jakobsen is door de AIPS verkozen tot Sportfoto van het jaar 2020. De foto werd gemaakt door Andrzej Grygiel van het Poolse persbureau PAP. De foto, werd in augustus vorig jaar gemaakt tijdens de Ronde van Polen en ging via EPA de hele wereld over.

Op de bekroonde foto is van Jakobsen nog nauwelijks iets te zien, wél van zijn fiets die door de lucht vliegt. Jumbo-Visma-renner Dylan Groenewegen, die de crash veroorzaakte zit, nog een lange schorsing uit. Jakobsen hoopt half april zijn rentree te maken.

De winnende foto van Andrzej Grygiel met de crash van Fabio Jakobsen.

De eerste prijs voor schrijvende journalistiek ging naar de Noor Bernt Jakob Oksnes met een reportage van een 48-jarige moeder die drie kinderen coacht en getroffen wordt door kanker. Beste columniste werd de Britse Dina Asher-Smith (Telegraph), die schreef over haar ervaringen met racisme.

Bij de jaarlijkse verkiezing van de AIPS Media Awards vielen geen Nederlanders in de prijzen. Voor fotograaf Pim Ras was er een speciale vermelding in de categorie journalistieke producties, gerelateerd aan de corona-uitbraak in 2020. Pim Ras werd geëerd voor een reportage over verschillende inventieve vondsten van Nederlandse topatleten om door te kunnen trainen in quarantaine.

Het duo Marco Knippen/Fabian van der Poll (Noordhollands Dagblad/NRC) eindigde met een reportage over de schaduwkanten van de turnfamilie Wevers op de zesde plaats in de categorie ‘Writing best colour piece’.

Een documentaire over matchfixing bij een voetbalinterland in 2010 tussen Bahrein en Togo kwam op de vijfde plaats in de categorie videodocumentaires.  De Zwitser Patrick Oberli maakte de docu in samenwerking met de Nederlanders Yves Kummer, Koen van Nol, Jasper Faber en Thomas Ruigrok.

De ceremonie met de bekendmaking van de winnaars voltrok zich op 22 maart digitaal. De volledige uitslagen en eervolle vermeldingen zijn terug te vinden op:

www.aipsmedia.com/index.html?page=artdetail&art=29383&AIPS-Sport-Media-AwardsAIPS-Sport-Media-Awards-2020Top-10

www.aipsmedia.com/index.html?page=artdetail&art=29368