IN DE SPO(®)TLIGHT

Aart Cornelissen, striptekenaar van Bob de Beker

In Friesland leeft de sportstrip nog wel  

 

Appie Happie verdween al in 1993. FC Knudde bestaat nog wel. In het schrale landschap van de sportcartoons duikt in het Friesch Dagblad elke maandag Bob de Beker op, een journalist die met pen en notitieblok de sport op de voet volgt. Het is een personage, gecreëerd door striptekenaar Aart Cornelissen (56).

door Henk Mees

In Friesland leeft de sportstrip dus nog wel, Aart.

,,Ja, inmiddels tien jaar, elke maandag op de achterpagina van het sportkatern. Een kwartpagina op tabloid-formaat, daar kun je wel iets in kwijt. In sommige gevallen zet ik het  in kadertjes, maar meestal en liever breng ik het verhaal in één cartoon.”

Aart Cornelissen met zijn strip-personage Bob de Beker Foto: Simon Bleeker)

Hoe is dat begonnen?

,,In 2011 toen het Friesch Dagblad op tabloid overging, werd ik hiervoor benaderd door Edward Jorna, de chef van de sportredactie. Ze wilden variatie op de achterpagina van het sportkatern. Daar hoorde een grappig stripverhaaltje bij. Een paar jaar eerder had ik een stripserie voor de kaatsbijlage gemaakt.”

En toen?

,,Ja, toen moest ik nadenken hoe ik die strip ging invullen. Het mocht geen vervolgverhaal worden, het moesten afzonderlijke afleveringen zijn waarin de sport centraal staat. Zo ben ik op de Bob de Beker uitgekomen als een vast personage dat de actuele sport op zijn eigen manier volgt, een journalist die de kantlijnen van de sport opzoekt.”

2 maart 2021: de strijd tegen het corona-virus

Belicht je alleen de Friese sport op of kijk je verder?

,,De sportredactie vindt het leuk als ik met een Fries onderwerp kom, over bijvoorbeeld Friese wielrenners als Lieuwe Westra of Pieter Weening, over Heerenveen of Cambuur. Maar ik ben vrij in mijn keuze. Deze week gaat het over Frank de Boer, keepers en juichcapes. Ik maak ook elk jaar rond de jaarwisseling een spread over twee pagina’s in de vorm van een ganzenbordspel met een aantal bijzondere momenten uit het sportjaar.”

7 juni 2021: de keeperskeuze van Frank de Boer

Leeft de strip nog wel?

,,Her en der wel. Suske en Wiske wordt nog wel gelezen. De Donald Duck gaat van generatie op generatie over. Asterix heeft nieuwe tekenaars gekregen. Kinderen lezen niet meer zo vaak stripboeken als voorheen. Games vinden ze veel interessanter. De graphic novels zijn wel aan een opmars bezig. Maar in de kranten zie je steeds minder strips. Veel kranten kopen liever voor een paar tientjes een strip van een syndicaat in Amerika. Appie Happie is allang weg, FC Knudde van Toon van Driel staat niet eens meer op de sportpagina.”

15 maart 2021: Bob de Beker naast zijn nieuwe collega Suse van Kleef

Altijd voldoende inspiratie?

,,Ik werk 2,5 dag per week als sociaal-psychiatrisch deskundige bij de GGZ. De rest van de week ben ik striptekenaar met opdrachten van tijdschriften en kranten. Ik ben altijd al sportliefhebber geweest. Met deze strip in het Friesch Dagblad kreeg ik extra aanleiding om de sport op de voet te volgen. In het begin was ik wel nerveus en zat ik de hele week te broeden op een onderwerp. Intussen kan ik daar goed mee omgaan.”

Heb je altijd getekend?

,,Vanaf het moment dat ik een potlood in handen kreeg, ben ik aan het tekenen. Dat is nooit veranderd. Mijn grote voorbeeld was Dick Bruijnesteijn, de geestelijke vader van Appie Happie. Mijn stijl heeft wel iets van hem.”