Nieuws

Veel klachten over mixed zone na finale Champions League

De werkomstandigheden voor de media na afloop van de finale van de UEFA Champions League hebben tot een reeks klachten geleid aan het adres van de Europese voetbalbond. In de mixed zone waren spelers niet of nauwelijks aanspreekbaar en moesten de schrijvende media en de non-rightholders het doen met een podium waarop enkele geselecteerde spelers achter een katheder enkele vragen van journalisten beantwoordden, maar de rest van de spelersgroep van zowel Real Madrid en Borussia Dortmund zich achterlangs naar de gereedstaande bussen spoedden.

De mixed zone in Wembley, met podium.

Verslaggever Geert Langendorff, namens het AD aanwezig bij de finale op Wembley, noemt de werkomstandigheden ‘uiterst zorgwekkend’. Vertalers ontbraken, stafleden van UEFA assisteerden niet en bij de bussen stonden UEFA-werknemers en beveiligers klaar om te voorkomen dat spelers individueel aangesproken konden worden.

Vele buitenlandse journalisten deden hun beklag over de gehanteerde werkwijze en vrezen dat dit model ook gehanteerd zal worden tijdens het EK in Duitsland.

De NSP heeft samen met Belgische, Duitse, Franse, Engelse, Hongaarse, Roemeense en Ierse collega’s in AIPS-verband meteen actie ondernomen en protest aangetekend. Vertegenwoordigers van deze landen, onder wie ondergetekende, hebben zitting in een werkgroep van AIPS Europa die in samenspraak met de UEFA  probeert de werkomstandigheden voor fotograferende en schrijvende collega’s alsmede voor de non-rightholders juist te verbeteren.

Los van de problemen in de mixed zone was het voor fotografen een feest om de enerverende finale vast te leggen. Zo fotografeerde Pim Ras de teleurgestelde Ian Maatsen, die sip keek naar de gemiste Cup met de grote oren.

De klachten zijn door de UEFA inmiddels aangehoord en de verantwoordelijken hebben erkend dat er op Wembley fouten zijn gemaakt. Er wordt betreurd dat de aanwezige media niet de medewerking hebben gekregen ‘die men voor een Champions League-finale zou mogen verwachten’.

Aan de andere kant wordt aangevoerd dat de werkwijze al van kracht was tijdens de finale van de Nations League, vorig jaar in Rotterdam.

Tijdens Euro2024 zullen in zes van de tien stadions overigens drie podia worden ingericht. Podium 1 is bestemd voor alle NRH-camera’s. Podium 2 is bestemd voor schrijvende pers en radiocollega’s die zich richten op Land A,  podium 3 voor de mediabelangstellenden voor de tegenstander. Ieder land vaardigt drie spelers af naar het desbetreffende podium.

Aan het einde van de mixed zone bestaat volgens de UEFA nog de mogelijkheid om individuele spelers aan te spreken bij het verlaten van het stadion, indien dit nodig mocht zijn. Dit is met de deelnemende landen zo afgesproken, aldus de UEFA.

GERARD DEN ELT, algemeen secretaris NSP