IN DE SPO(®)TLIGHT

Hans Heus, fotograaf

Voordat Ajax het alleenrecht kreeg op betaald voetbal  in Amsterdam, was er tot 1980 nog  FC Amsterdam, voortgekomen uit DWS, Blauw-Wit en De Volewijckers. Als fotograaf bracht Hans Heus (71) de successen én de sfeer van deze  kleurrijke club in beeld. Achttien  bijzondere foto’s vormen nu drie maanden lang een expositie in café-restaurant Piet de Gruyter in Amsterdam.

Hans, jij bent toch verhuisd naar Frankrijk?

,,Ja, in 2005 zijn we verhuisd naar een heel klein dorp met vijf huizen in de Tarn, honderd kilometer boven Toulouse. Daar fotografeer ik veel op het platteland, soms ook voor een wijndomein of een campinghouder. Ik heb ook nog samen met mijn zoon Bastiaan reportages gemaakt in Zuid-Afrika en in de Alpen.  Nu willen we toch terug naar Nederland. Mijn kleinzoon is negen jaar. Opa wil hem op zaterdagmorgen zien voetballen.”

 Vanwaar deze expositie?

,,In de jaren zeventig kwam ik regelmatig bij FC Amsterdam,  vooral in de tijd dat het in de subtop van de eredivisie speelde en de kwartfinale van de UEFA Cup haalde. Bij het doorspitten van mijn enorme archief met negatieven en dia’s kwam ik veel van die foto’s  tegen. Mijn zoon Bastiaan heeft al eens geëxposeerd in de speciale expositieruimte van Piet de Gruyter. Zo kwam ik op het idee, ook omdat het in de vroegere DWS-buurt ligt.”

Op de foto’s valt op dat je als fotograaf destijds veel vrijheid kreeg om dichtbij te komen, je kon bijna alles maken.

,,Je kon overal binnenlopen in die tijd, nog net niet meevoetballen. Daarom kreeg je foto’s van bijvoorbeeld voetballers helemaal in hun blootje in bad, van Jantje Wieseman, de terreinknecht die in het Olympisch Stadion een kamertje had waarin hij woonde en sliep. Ik heb ook een foto van Frank Kramer, ex-speler van FC  Amsterdam en quizmaster op tv,, die tegen een doelpaal aan staat, naast Piet Schrijvers  blazend op een tuba. Gewoon gemaakt tijdens een Europa Cup-wedstrijd tussen  Ajax en Manchester United. Waarom Frank dat deed, ik zou het niet weten.”

Jij was altijd freelancer, voor een hele hoop media, voor kranten, tijdschriften. Een foto van jou na de olympische zege van Ellen van Langen in 1992 is bekroond met de Zilveren Camera. Je stijl  was onderscheidend. Zo heb je ook de keuze gemaakt voor deze expositie?

,,Het zijn vooral foto’s die de sfeer van toen oproepen, zwart-wit, in een tijd dat je als fotograaf geen beperkingen kreeg opgelegd. De bal hoefde voor mij niet altijd in het netje te zitten, graag wel natuurlijk, maar ik keek veel meer naar de vorm en actie op het veld. Ik was bijvoorbeeld ook gek van ballet. Zo is het fotograferen bij mij eigenlijk begonnen. Later is er op basis van de bewegingen van Van Basten en Cruijff op foto’s van mij nog een ballet van gemaakt. Dat vond ik wel mooi.”

HENK MEES

Frank Kramer, quizmaster op tv en voetballer bij Telstar, met de tuba naast het doel van Piet Schrijvers tijdens de Europa Cup-wedstrijd Ajax – Manchester United op 15 september 1976. (foto: Hans Heus)