IN DE SPO(®)TLIGHT

Jiri Büller, winnaar NSP-fotojaarprijs 2017

Opvallend: de winnende NSP-sportfoto van 2017, door Jiri Büller gemaakt voor de Volkskrant, werd destijds niet eens gepubliceerd in de krant. Jiri Büller (44) maakte zich niet kwaad er over, wél over de omstandigheden waaronder hij toen Epke Zonderland moest fotograferen tijdens het NK turnen in Ahoy’ Rotterdam.  De NSP-jaarprijs verrijkt zijn oeuvre met al diverse Zilveren Camera-onderscheidingen. 

Had de foto dan nóg beter kunnen zijn, Jiri?

,,Ik was niet happy met mijn plek, terwijl allerlei vloggers als Enzo Knol vrij rond mochten lopen. Ik stond niet symmetrisch voor de brug. Op die plek stonden vloggers. Daardoor was de foto niet symmetrisch genoeg, anders was ook de achtergrond schoner geweest.”

Het blijft een prachtige foto.

,,Hierop zie je wat er gebeurt met een mensenlichaam als een topsporter alle zeilen moet bijzetten om de boel te redden en hij code rood krijgt. Op dit moment ging het helemaal mis, Epke zakte helemaal naar beneden tussen de leggers. Je ziet zijn spieren een geweldige optater krijgen. Het was het enige beeld uit een serie van tien beelden per seconden waarop de inspanning zo treffend in die grimas tot uitdrukking kwam. Epke krijgt daardoor een heel raar gezicht, zo raar dat Frits Barend na de prijsuitreiking naar me toekwam met de vraag wie dat eigenlijk was.”

Hoe heeft Epke Zonderland op deze foto gereageerd?

,,Nee, ik denk dat Epke de foto nooit heeft gezien. Er is gekozen voor een foto op de cover waarop Epke de brug met magnesium insmeert. Verderop stond een foto met daarop Bart Deurloo, was ook een heel mooie foto.”

Heb je over de keuzes nog iets gezegd tegen de fotoredactie?

,,Ik dacht het niet. Die andere beelden waren ook mooi, die vertelden misschien wel meer over het hele verhaal. Vaak wordt er voor een veiliger beeld gekozen.”

Werk je alleen in de sportfotografie?

,,Ik maak ook veel portretten, veel bedrijfsfotografie. Sport vormt wel een belangrijk aandeel in mijn werk als freelancer. Met sport is het bij mij in 1988 ook begonnen, de reden dat ik fotograaf wilde worden. Na de kunstacademie in Den Haag ging ik stage lopen bij de Volkskrant. Ik was helemaal gek van het werk van Hans Heus en Klaas Jan van der Weij, van de wijze waarop Guus Dubbelman het journalistieke verhaal kon vertalen in fotografie. Bij Hans Heus en Klaas Jan van der Weij sprak mij toen al de schoonheid in hun foto’s aan.”

Wat maakt sportfotografie voor jou aantrekkelijk?

,,In de sportfotografie komen nieuwswaarde, emotie en esthetiek samen. In de loop der jaren vorm je daarbij je eigen stijl. Ik doe bijvoorbeeld veel minder voetbal dan Guus Dubbelman. Daarom mis ik ook de diepgang, de verdieping die hij in zijn foto’s kan leggen. Bij Klaas Jan van der Weij zie je hoe goed hij is bij grote evenementen. Ik kan me echt uitleven bij kleinere sporten, bij het schaken in Wijk aan Zee bijvoorbeeld, bij marathons, schaatsmarathons. Ik ben gewoon heerlijk allround.”

HENK MEES

Jiri Büller ontvangt uit handen van Eric Verhoeven de NSP Fotoprijs 2017. Foto: Ronald Speijer