IN DE SPO(®)TLIGHT

Henry Schut, presentator Studio Sport

Televisie-recensente Angela de Jong (AD en de regionale kranten Persgroep) opende het vuur op NOS-presentator Henry Schut. Ze kreeg steun van Erik Dijkstra (Bureau Sport), die zei: 'Mart Smeets is een glas rode wijn. Met hem heb je elke dag wel een ándere rode wijn. Henry Schut is...meer een glaasje water.’ Op radio 10 reageerde Henry Schut.

,,Ze is een beetje zuur”, zei Henry Schut in het radioprogramma ‘Goeiemorgen Lex’ op Radio 10. De kritiek van De Jong gold het programma NOS Studio Sportwinter, dat elke avond vanaf half negen werd uitgezonden op NPO 1, gepresenteerd door Henry Schut en oud-schaatser Erben Wennemars. Vanwege het tijdsverschil met Zuid-Korea (8 uur) werd het steeds ruim van te voren opgenomen.

Schut over de kritiek van Angela de Jong: ,,Je mag schrijven wat je wil maar je moet ook een beetje respect hebben voor wat er gaande is. Het kan je smaak niet zijn, maar ik vind het ook best leuk om te horen wat ze er nog wel goed aan vindt. Ik vind het heel moeilijk er iets van te zeggen want je wil heel graag dat iedereen het leuk vindt. Het klinkt heel vervelend.”

In haar column schreef Angela de Jong dat ze bij Schut vooral uitstraling en begeestering miste. Zijn sidekick Erben Wennemars, eveneens AD-columnist, liet ze onbesproken. Ook de speelse, dagelijkse terugblik van het duo Herman van der Zandt/Bart Veldkamp ontbrak in haar bespiegelingen.  

,,Dat is smaakgebonden. Toen Mart Smeets dit avondprogramma deed tijdens de Olympische Spelen, kwamen dit soort reacties ook al binnen”, reageerde Schut. Hij hekelde met name de opvatting dat NOS Studio Sportwinter weinig tot niets toevoegde aan wat de verslaggevers Jeroen Stekelenburg direct na de race ophaalden.

Schut: ,,Het is echt wat anders of je direct na de wedstrijd met een sporter praat of vele uren erna. De mensen zitten bij ons op de bank om hun verhaal van de dag te doen en even op adem te komen. Het kan altijd beter en het kan altijd anders, maar ik vind boven alles dat alle mensen die wij ontvangen een nieuw verhaal vertellen. Ze vertellen wat hen is overkomen die dag. Het is voor hen ook een dagsluiting.”

Angela de Jong deed bij haar kritiek de suggestie de talkshow bij een volgende gelegenheid, eveneens in Azië (Tokyo 2020 of Beijing 2022), de talkshow vanuit Nederland uit te zenden. Schut: ,,Een belachelijk punt, want wij zijn juist in Zuid-Korea om met de sporters te kunnen spreken. Dat is het belangrijkste gedeelte van het programma. Als zij niet het verschil hoort met langs de baan, dan moet ze echt nog een keer goed luisteren.”