IN DE SPO(®)TLIGHT

Louis Bovée, journalist en boekenschrijver

Ook als pensionado raakt Louis Bovée (67) niet uitgeschreven. Wekelijks verzorgt hij de sportpagina’s in Max Magazine, het programmablad van Omroep Max. Bovendien verscheen vorige week alweer zijn vijfde boek: ‘De Massasprint’, een bundeling van vijftig verhalen met en over de beste sprinters ooit.

Je vijfde boek al Louis, en weer over wielrennen.

,,Ja. Maar mijn eerste boek niet. Dat was de biografie van Frans Bauer in 2007, goed getimed, op het toppunt van zijn roem, in de tijd dat zijn real life show op tv liep. Van die biografie zijn alles bij elkaar 78.000 exemplaren verkocht.”

Aardig binnengelopen zeker?

,,Zo wil ik het niet zeggen, ik heb er wel goed aan verdiend. Als zo’n boek voor 23,95 in de boekhandel ligt, levert dat wel iets op, maar anderhalf jaar later ging het bij de Action voor 2 euro weg. Dan stelt 12 procent voor de auteur niet zoveel meer voor.”

Welk boek kwam daarna?

,,In 2013 volgden twee boeken ‘Heeft u een foto meneer?’ en ‘In het geel’, over de 17 Nederlanders die in de gele trui hadden gereden. Dat was het jaar dat de Tour de France voor de honderdste keer verreden werd. Verkeerd getimed, er verschenen toen wel tachtig boeken over de Tour. Het boek met foto’s was meer een boek vol jeugdherinneringen. Ik ben opgegroeid in West-Brabant waar het wielrennen toen al razend populair. Ik schreef in die tijd wielrenners een brief met het verzoek om een foto met handtekening. De meesten reageerden keurig. Die foto’s met mijn jeugdherinneringen daarin heb ik samengebracht in dat boek.”

Louis Bovée met zijn nieuwste boek

Waarop is ‘De Massasprint’ gebaseerd?

,,Dit is een boek in de trant van ‘Meesters van de modder’, dat drie jaar geleden is uitgekomen, een boek over de vijftig beste veldrijders. Mijn nieuwe boek gaat over de vijftig beste sprinters in de wielersport. Veel van die renners heb ik meegemaakt in de 32 jaar dat ik chef sport bij het weekblad Aktueel was. Zo veel als mogelijk was, heb ik alle renners geïnterviewd. Soms lukte dat niet meer. Rik van Looy bijvoorbeeld is 84. Toen ik hem belde, reageerde hij met ‘Daar ben ik te oud voor.’  Daarom laat ik iemand anders herinneringen aan hem ophalen.”

Wat doe je nu nog?

,,Ik verzorg de sportrubriek voor Max Magazine. Dat gaat in de stijl van wat ik altijd voor Aktueel deed. Veel varia, foto’s, afgestemd op de doelgroep 49 plus. Maar ik maak er ook interviews buiten de sport. Leuk om te doen, en vergeet niet dat Max Magazine in een oplage van 250.000 verschijnt.”

Volg je nog veel sportwedstrijden?

,,In de stadions kom ik niet veel meer. Mijn contacten heb ik wel behouden. Maar dat verandert ook. Toen Ronald Koeman nog Southampton zat, kon ik hem rechtstreeks bellen. Laatst probeerde ik hem te bereiken, maar liet hij me weten dat bij de KNVB alles anders geregeld is. Hij wilde niet tornen aan de goede band die we al dertig jaar hebben, maar ik moest het toch via de afdeling persvoorlichting van de KNVB regelen.  Toen begreep ik al dat er rond Oranje wel iets ging veranderen voor de media.”