IN DE SPO(®)TLIGHT

Christijn Groeneveld, ex-schaatser, nu fotograaf

Christijn Groeneveld

‘Op mijn plaat’ is de toepasselijke titel van een fotoboek van voormalig schaatskampioen marathon Christijn Groeneveld. Na een zware val tijdens een training in het najaar van 2014 is hij van een rolstoel afhankelijk geworden. Groeneveld (33) werkt nu als fotograaf.

Hoe is die overgang tot stand gekomen, Christijn?

,,Tijdens mijn revalidatie ben ik voor House of Sports de sociale media gaan doen bij enkele schaatsteams. Daardoor ontdekte ik hoe leuk het is te om fotograferen en filmen. Ik heb een camera gekocht, ’n cursus gevolgd en hulp gekregen van Glenn Wassenbergh, een professionele fotograaf.”

Waar heb je je toen op gericht?

,,Ik vond het leuk om te laten zien wat schaatsers moeten doen in de voorbereiding op grote wedstrijden. Zo ben ik met Justlease, nu de oude ploeg van Ireen Wüst, meegegaan op trainingsstages. Een halfjaar ben ik daarna bezig geweest om de foto’s te ordenen. Daarvan heb ik er  zo’n zestig gebundeld voor een boek, dat nu als een soort relatiegeschenk van Justlease in een oplage van 250 stuks is verschenen.”

Komt het boek niét op de markt?

,,Nu bekend is geworden dat dit boek er is, komt er veel vraag. Misschien dat de belangstelling groot genoeg wordt om het toch uit te geven.”

Welke kant wil je op als fotograaf?

,,Ik probeer me vooral te richten op foto’s buiten de wedstrijden om. Als je daar dichtbij kunt komen, is het dankbaar om dat vast te kunnen leggen in beeld.”

Je fotografeert zwart-wit, bewust?

,,Ik houd van een wat rauwe stijl, een beetje artistiek ook. Foto’s in zwart-wit passen daar goed bij. Zo’n foto als die van Thomas Geerdinck, een jonge schaatser nog, bijvoorbeeld. Met dat soort foto’s wil ik me onderscheiden. Ik stond op het balkon en zag bij hem meteen de bijzondere lichtval. De schaduw op de grond, de armen in de schaduw die de bal weer vangen en het moment dat de medicijnbal de muur raakt. In die rauwe omgeving komt alles samen.” 

Ligt hierin jouw toekomst?

,,Ik wil graag een vervolg geven hieraan, ik zou ook graag andere sporters dan schaatsers op deze manier willen fotograferen. Ik heb vanuit de sport geleerd dat je zelf veel moet investeren om dat doel te bereiken. Als daar veel tijd voor nodig is, moet dat maar. Ik heb geleerd te relativeren.”

HENK MEES