Nieuws

Kampioenen!

Voor de tweede keer stonden Siem en Luuk de Jong tegenover elkaar in een kampioenswedstrijd. Volgens mij is dit detail een beetje ondergesneeuwd rond PSV - Ajax.

Luuk is na een moeizaam begin weliswaar bezig aan een sterke opmars bij PSV, Siem is bij Ajax niet veel in beeld. Dat kwam hij zondag nog wel even, na de rode kaart die hij kreeg voor een overtreding op Santiago Arias.

Luuk maakte het tweede doelpunt en werd kampioen.

Dat Luuk en Siem topvoetballers zouden worden wist ik waarschijnlijk al eerder dan zij dat zelf beseften. Toen de twee nog talenten in de onder 10 waren, ik dacht bij De Graafschap, reisde ik geregeld met vader George de Jong de wereld rond.

Hij als directeur (topsport) van de hippische bond, ik als paardensportverslaggever. Onderweg hadden we het vooral ook over voetbal, of liever gezegd: over de zoons van George. Hij voorspelde dat ze ver zouden komen. Als oud-international volleybal wist hij waar hij het over had.

Tussen de bedrijven door zagen we Anky en Jeroen vele medailles winnen.

In 2011 stonden de broers voor het eerst tegenover elkaar in een kampioenswedstrijd. Ajax (Siem) - FC Twente (Luuk). Dat was toen nogal een zaak. Vooraf belde ik George. Hij vertelde over hoe de weg was uitgestippeld, hoe zorgvuldig de clubs waren uitgekozen. Over hoe zijn jongens zich moesten gedragen. En nee, een voorkeur had hij niet.

Luuk was het jaar ervoor met FC Twente al kampioen geworden. Maar in die tijd was Blaise NKufo nog de eerste keus in de spits. In het seizoen 2010-2011 brak hij door, naast de Oostenrijkse topschutter Marc Janko. Luuk gold als het grootste talent, kreeg veel publiciteit, had net een week eerder met FC Twente (ten koste van Ajax) de beker gewonnen.

Het was in de tijd dat de bomen in Enschede nog tot in de hemel groeiden.

Siem werd in de ‘kolkende’ ArenA de held van de kampioenswedstrijd en bracht de titel terug naar Amsterdam. Op de weg terug naar huis kreeg ik ‘s avonds nog een app van George. ,,Leuk dat alle aandacht nu eens naar Siem uitgaat.’’

George en ik zijn al jaren uit de paardensport verdwenen. Ik dacht zondag bij FOX Sports nog een glimp van hem op te vangen in de spelerstunnel, waar hij zijn net uit het veld gestuurde zoon Siem even bemoedigend toesprak.

De afgelopen maanden heb ik meerdere verhalen en commentaren gelezen over Siem en Luuk. Het kwam steeds op hetzelfde neer. Positief ingestelde jongens, altijd handelend in het belang van de club, nooit een teleurstelling op anderen afreageren.

Het verbaast me niks.

GERT LAMMERINK

Gert Lammerink (1962) schrijft deze wekelijkse column op persoonlijke titel. Hij werkt sinds 1988 bij het ANP, was in die periode twee keer chef sport, werkte daarnaast als algemeen eindredacteur en combineert tegenwoordig dat werk met sportverslaggeving. Hij deed verslag van vier Olympische Spelen (2002, 2004, 2006 en 2008). Daarnaast bezocht hij vele WKś voetbal (1990, 1994, 1998, 2010), EK’s voetbal (1992, 1996, 2000, 2008) en verder tal van titeltoernooien in het schaatsen, paardensport en judo.