IN DE SPO(®)TLIGHT

Hassan Bahara, WK-verslaggever De Volkskrant

Tijdens het WK voetbal krijgt Marokko speciale aandacht van Volkskrant-journalist Hassan Bahara. Hij verblijft in Rusland zelfs in het spelershotel van de Marokkanen. ,,Ik heb simpelweg opgezocht wat hun uitvalsbasis is tijdens het WK en in dat hotel een kamer geboekt. Dat ging heel vlot”, vertelt Bahara, geboren in 1978 in Marokko, opgegroeid in Amsterdam.

Hassan,  je bent geen sportjournalist. Hoe is het idee ontstaan jou naar het WK uit te zenden?

,,Ik ben gevraagd, ik moest er wel even over nadenken. Ik werk nu twee jaar bij de Volkskrant, daarvoor voor de Groene Amsterdammer. Bij de Volkskrant heb ik me het laatste jaar vooral beziggehouden met ontwikkelingen als extreem rechts, met de nieuwe rechtse wind die door Europa waait. Net als het grootste deel van Nederland heb ik altijd al belangstelling voor sport gehad.”

Hoe ga je het WK volgen?

,,Ik wil vooral observeren en volgen hoe de spelers van Marokko het WK benaderen, hoe ze zich manifesteren, met name de Nederlandse jongens. Het bijzondere van deze selectie is dat het een groot vreemdelingenlegioen is. Van alle 32 deelnemers is er geen ploeg met zoveel spelers die geboren zijn buiten het land waarvoor ze uitkomen. Hoe smeed je zo’n team tot een eenheid, hoe wordt er vanuit de Marokkaanse bevolking naar zo’n team gekeken? Dat soort vragen intrigeren mij.”

Ter voorbereiding ben je onlangs bij een trainingsstage in Marokko geweest. Wat viel je op?

,,Het was een groot zootje. Niemand wist of wilde zeggen waar de spelers verbleven en trainden. Uiteindelijk hebben we ze toch gevonden. Het viel me op dat maar een handjevol spelers arabisch spreekt. Van de Nederlandse jongens spreken alleen Karim El Ahmadi en Mbark Boussoufa de taal, de broers Amrabat een klein beetje, Hakim Ziyech helemaal niet. De spelers maken er geen probleem van. Je merkt dat de jongens gewend zijn in een internationale samenstelling te spelen en daarmee een soort voetbaltaal hebben ontwikkeld.”

Hoe gedraagt zich Ziyech zich binnen die selectie?

,,Hij is daar een hele speelse, bijna clowneske speler bij wie de lol er vanaf spat. Tegelijkertijd zijn ze wel allemaal heel geconcentreerd bezig. Op Ziyech wil ik me speciaal richten omdat die jongen mij fascineert. Hij kwam daar heel anders over dan wat ik in Nederland over hem heb meegekregen.”

Hoe dichtbij kun je bij ze komen in Rusland?

,,Ik probeer ze dicht op de huid te gaan zitten, dichterbij dan me in Marokko is gelukt. Ik heb het voordeel dat ik in Voronezj, ergens in midden-Rusland, in hetzelfde hotel zit. Op de FIFA-site had ik opgezocht wat de uitvalsbasis van Marokko was en toen heb ik hetzelfde hotel geboekt. Dat ging heel vlot. Misschien dat Marokko daar een aparte vleugel heeft. Ik heb geen signaal teruggekregen dat ik niet welkom was of zo. Ik heb wel begrepen dat zoiets door de KNVB onmogelijk zou worden gemaakt.”

Ga je ook verslag doen van wedstrijden? 

,,Ik volg Marokko bij de eerste wedstrijd in Sint-Petersburg tegen Iran. Daarna doet Willem Vissers verslag van de tweede wedstrijd tegen Portugal. Hoe het loopt zien we wel. Ik ga er niet heen voor de wedstrijdverslagen, ik wil vooral Marokko volgen, van zo dichtbij als mogelijk is.”

 

HENK MEES