IN DE SPO(®)TLIGHT

Televisieverslaggever Ron de Rijk

Televisieverslaggever Ron de Rijk (66) is sinds kort met pensioen, maar zijn stem verdwijnt niet bij voetbalwedstrijden op FOX Sports. Onverdroten gaat hij door, ook al gaat het dan niet om topduels met Ajax, Feyenoord of PSV.

Wat verandert er voor jou, Ron?

,,Ik ben met pensioen gegaan als commentator bij Endemol. Bij de overgang van de andere commentatoren van Endemol naar FOX, enkele jaren geleden, ben ik vanwege mijn naderende pensioen niet meegegaan. Ik kon toen al gewoon verslag blijven doen voor FOX. Nu heb ik een contract getekend voor FOX waar ik bij minimaal acht wedstrijden per maand word ingezet.”

Hoelang geef je al verslag bij voetbalwedstrijden?

Ron de Rijk

,,Op 24 juli 1981 was WHC – Bennekom bij NCRV Sport op zaterdagmiddag mijn eerste wedstrijd. Ik werkte sinds 1976 als competitieleider bij de KNVB-afdeling Utrecht. Mijn vader was voetbaltrainer, onder meer van het omroepteam en hoorde dat ze bij de NCRV met maar twee radioverslaggevers, Jaap Bax en Leo Touw, wel eens klem zaten op zaterdagmiddag. Mijn vader heeft mij toen naar voren geschoven.”

Wat heb je sindsdien zoal gedaan?

,,Tot 1995 heb ik voor de NCRV zaterdagvoetbal en de Duitse Bundesliga gevolgd. Toen de sportprogramma’s van alle omroepen werden samengebracht bij de NOS ben ik in vaste dienst van de NOS getreden. Na tien jaar bij de NOS, vooral voor Langs de Lijn, ben ik in 2005 met veel andere verslaggevers overgegaan naar John de Mol, die met Talpa TV het eredivisievoetbal ging doen voor Eredivisie Live. Sindsdien heb ik steeds voor verschillende rechtenhouders live verslag van eredivisie, eerste divisie en sinds enkele jaren ook de tweede divisie.”

Wat zijn je hoogtepunten geweest?

,,Het beste wat mij is overkomen, als ik het zo mag noemen, in mijn radiotijd was de periode dat ik samen met Jack van Gelder verslag deed van het Nederlands elftal en de Nederlandse clubs die toen nog aardig presteerden in Europa. In die tijd was het nog comfortabel werken, je kon overal naar toe. Zo heb ik de WK’s van 1990 tot en met 2002 gevolgd, het EK in 1996, de wereldbekerfinale met Ajax in 1995. Een mooi affiche toch.”

De laatste jaren ziet jouw affiche er anders uit?

,,Enkele jaren geleden heeft FOX er nadrukkelijk voor gekozen de jongere verslaggevers naar voren te schuiven om zich te laten ontwikkelen. Ik ben te veel voetballiefhebber om me blind te staren op het affiche. Anderen halen hun neus op voor de tweede divisie. Als ik verslag doe van Kozakken Boys tegen Katwijk leg ik dat niet langs de meetlat van Ajax en PSV.  Zodra de playoffs eraan komen, meld ik me altijd. Daaromheen heerst altijd wel interessante spanning. Heerlijk. Ik zeg altijd maar: over wat goed voetbal is gaan de trainers, wat leuk is bepalen jij en ik.”

Bij FOX Sports ben je als verslaggever van Nederlandse wedstrijden live aanwezig. Dan hoef je dus niet de ‘bezemkast’ in.

,,Sinds een aantal jaren wordt steeds vaker vanuit een commentaarcel in Hilversum verslag gedaan, bij Ziggo is dat met al die buitenlandse competities in 99 procent het geval. Ik verkies nog altijd de sfeer en de spanning in de stadions om me heen.”

HENK MEES