SCHOT VOOR DE BOEG

Red de persconferenties!

De persconferenties in het voetbal dreigen in de revisie te gaan. Niets is nog in beton gegoten, maar soms hoor je in de aanloop van de jaarlijkse ontmoeting tussen NSP en communicatiemanagers van eredivisieclubs (op 27 juni) wel eens wat.

Zo is er een club die overweegt te stoppen met twee trainers achter de tafel na afloop van een eredivisieduel. Alleen de trainer van de thuisclub komt opdraven. Als journalisten ook de trainer van de bezoekende club aan de tand willen voelen, dat kan dat desgewenst ervoor of erna. Maar niet samen.

De persconferentie in zijn huidige vorm is dus in gevaar. Redenen om niet langer twee trainers tegelijk achter de tafel te zetten: te vaak richten de meeste, zo niet alle vragen zich op de trainer van a. de thuisclub of b. de grootste club van de twee. En dus zit er vaak één trainer voor zoete koek bij. Een nodeloze exercitie dus, die leidde tot irritatie en overwegingen tot aanpassing.

De hoop dat beide coaches elkaar nog eens in de haren zouden vliegen, is door de jaren heen wel verdwenen. Zelden is er nog vuurwerk, zeker nu het ongeleide trainersprojectiel Gertjan Verbeek (bij Bochum tegen Bild: ‘Ihr seid ja Arschlöcher!’) uit de eredivisie is verdwenen. Wie anders heeft nog de woordkunst, het lef en venijn om de collega van onder uit de zak te geven?

Het mogelijk schrappen van de persconferentie bij (een deel van) de eredivisieclubs mag ook een beetje worden opgevat als kritiek aan het adres van de media. Als het spel tussen trainer(s) en journalisten boeiend en meeslepend zou zijn, dan is er geen reden om aan de bijeenkomst te tornen.

Maar eerlijk is eerlijk: die paar persconferenties die ik dit jaar bij voetbalclubs heb meegemaakt, blonken niet uit in een spervuur aan kritische vragen. Het aantal vragenstellers bleef meestal beperkt, de scherpe confrontatie werd doorgaans uit de weg gegaan. Dat is een algemene indruk, waarbij ik ongetwijfeld een paar felle twisten heb gemist.

Maar ik zie of hoor weinig clashes meer wel waarin mensen als Matty Verkamman. Lex Muller, Ted van Leeuwen of wijlen Dick van den Polder (http://www.proexcelsior.nl/nieuws/dick-van-den-polder-%E2%80%98ook-als-journalist-moet-je-zo-nu-en-dan-een-schop-kunnen-uitdelen%E2%80%99.html) vol vuur de discussie aangingen met de oefenmeesters, ongeacht naam of club.

Een enkeling heeft geen vrees om zijn vragen te delen, maar menigeen houdt liever zijn kruit droog, onder meer om via een binnenlijntje nog iets naders aan de weet te komen over een speler, spelsituatie, transfer of blessure. Dat mag hoor! We leven in een vrij land en de primeurjacht dwingt je er soms toe.

Maar een persconferentie is geen vrijblijvend iets. Het is de plicht van het journalistieke collectief om feiten en omstandigheden boven tafel te halen door vragen te stellen. Een gezamenlijke speurtocht naar de waarheid of naar bijzondere omstandigheden die invloed hadden op het resultaat. Je mag je kaarten voor de borst houden, maar het is wel flauw om je collega’s de kastanjes uit het vuur te laten halen en vervolgens vrolijk mee te schrijven en alle quotes te gebruiken. Een kwestie van collegialiteit dus.

Want op deze plek spraken we er eerder al schande van dat sommige clubs af en toe persconferenties schrappen, zoals in de aanloop naar een competitiewedstrijd. Dan komt er via de clubmedia ineens een interview beschikbaar waaruit alle media mogen putten, zonder de mogelijkheid zelf vragen af te vuren. Een waardeloze oplossing voor iedere journalist die zichzelf en zijn lezers serieus neemt.

Ook om die reden is het van belang de persconferenties ernstig te nemen en de devaluatie daarvan te stoppen. Een journalist moet niet alleen lef tonen achter zijn laptop of op Twitter, maar ook in het collectieve vraaggesprek. En dat mag voortaan best weer wat scherper zijn. Met twee of anders maar met één trainer. Zolang het maar een mooi debat wordt.

Red de persconferentie dus en draag je steentje daaraan bij. We zullen de betrokken clubs op 27 juni op het hart binden de persco overeind te houden.

 

GERARD DEN ELT
Algemeen secretaris NSP