IN DE SPO(®)TLIGHT

Wilfred Genee, tv-presentator

Wat hem overkomt, wat er ook over hem wordt gezegd of geschreven, tv-presentator Wilfred Genee raakt niet gauw van streek. ,,Dit is de absurde wereld waarin ik leef. Ik ben niet anders gewend”, zegt Genee in het AD en de regionale kranten van de Persgroep.

De ‘absurde wereld’ van Wilfred Genee (50) beperkt zich voor de buitenwacht tot de presentatiedesk van tv-  en radioprogramma’s. Vanaf deze week is Studio 3 in Hilversum zijn basis tijdens het WK voetbal. Vijf avonden per week presenteert hij de voetbal-talkshow ‘VI Oranje Blijft Thuis’, op drie avonden met Johan Derksen en René van der Gijp aan tafel, op de andere avonden met wisselende ‘sidekicks’ als Beau van Erven Dorens.

Het is na vijftien jaar zijn laatste klus voor RTL, Johan Derksen heeft er zelfs 21 jaar bij de commerciële omroep opzitten. In het vorige week verschenen boek INSIDE geven Michel van Egmond en Jan Hillenius een inkijkje in de voortdurende strijd achter de schermen bij ‘Voetbal Inside’. Pikant daarin zijn de onthullende mails van RTL-directeur Marco Louwerens, die Genee daarin ‘geboren lafaard’ en ‘vleesgeworden triestheid’ noemt.

In het AD reageert Genee daarop: ,,Ach. Je moet weten wie het zegt. Marco schiet nogal eens heen en weer in zijn frustraties. Een week later kwam hij alweer met bloemen aanzetten. Mensen zullen aan me vragen: is dit echt waar? Ja, dit is echt waar, dit is televisie, dit is de absurde wereld waarin ik leef.”

De tere verhoudingen bleken geen beletsel voor RTL en Genee om de laatste fase van de contractperiode in te vullen met een WK-programma, ruim vier weken lang, vijf avonden achtereen steeds. ,,Een bizar format, zo’n tweedelig programma. Voor de kijker eigenlijk niet te volgen, maar daardoor wellicht verrassend”, zegt Genee over de dagelijks wisselende opzet. Hij noemt het een tv-versie van de ‘Friday Move’, de radiotalkshow die hij wekelijks op vrijdagmiddag op BNR presenteert.

Het programma komt noodgedwongen vanuit Studio 3 in Hilversum. Liever hadden Genee, Derksen en Van der Gijp hun tenten opgeslagen op het landgoed bij Paleis Soestdijk, dichtbij Genee’s woonplaats Soest. De vereiste vergunning daarvoor bleef uit.

Het programma dat circa een uur duurt, kent twee vaste rubrieken. Er wordt teruggekeken naar succesvolle WK-momenten van Oranje in het verleden en ook actuele Nederlandse successen krijgen vaste aandacht.

Twee weken na het einde van het WK, én van de laatste aflevering van ‘VI Oranje Blijft Thuis’, moeten de drie mannen van VI alweer voor Talpa TV aan de bak op Veronica met hun nieuwe programma, dat vermoedelijk ‘Veronica Inside’ gaat heten. Daarin krijgen de beelden van de Champions League een belangrijke rol.

Eerst het WK. Genee: ,,Praten op een van de grootste zenders over een van de grootste toernooien ter wereld. Mij hoor je niet klagen.”