Nieuws

Proost!

Mijn constatering vorige week dat de eerste week van het WK in het teken stond van de sigaar van Maradona staat nog steeds recht overeind. De held van weleer kan nog geen seconde in beeld zijn of iedereen begint er weer over.

Gert Lammerink

Inmiddels echter is in Rusland een nieuwe zaak opgelaaid. Het bier in Moskou is op. Dat is ongelooflijk. Hoewel ik er hier thuis niet zo veel last van heb gingen mijn gedachten onmiddellijk uit naar de collega’s die momenteel in de hoofdstad aan het werk zijn. Ik bedoel, dan heb je je twee jaar op het evenement verheugd en dan dit.

Ik moet er niet aan denken.

Ik vraag me af hoe Poetin het zo ver heeft laten komen en vooral hoe hij zich hier onderuit gaat lullen. Hij kan moeilijk de Democraten de schuld geven. En als iemand buiten onze landsgrenzen weet hoe je een sportfestijn in één groot Holland Heineken Huis kunt veranderen is Poetin het wel.

Ik vind ook dat de collega’s van de NOS ondanks hun prachtige dagelijkse bericht- en verslaggeving van het WK dit een beetje onderschat hebben. Zij vonden de onthulling van Nordin Amrabat aan Joep Schreuder dat de scheidsrechter van Marokko - Portugal het shirt van Pepe wilde hebben de grootste affaire van de afgelopen dagen.

Ze borduurden daar nogal op voort. Gelukkig zat Old Boss Kees in de studio om dat meteen even de kop in te drukken. Soms moet je je gezag even laten gelden.

Ik vond het betreffende interview van Joep met Nordin wel onthullend, maar dan wat betreft de manier waarop Joep de international liet beschrijven hoe hij - en zijn begeleiding - waren omgegaan met zijn hersenschudding. Maar dit bracht internationaal kennelijk niet zo’n schok teweeg als het feit dat de scheidsrechter het shirt van Pepe wilde.

Het komt vaker voor dat een scheidsrechter een shirt wil. Jaren geleden interviewde ik Mario van der Ende. Dat ging er vrij ontspannen aan toe, Mario vertelde over zijn dochter, ik over de mijne. Hij had zijn dochter een keer verrast met het shirt van Maldini, zei Mario. De back van Milan was haar favoriet. Toen Mario dat aan Paolo vertelde, gaf deze hem meteen zijn shirt. Geweldig vond Mario dat.

Niemand zocht er verder wat achter.

Maar dat alles doet verder niets af aan het feit dat het bier op is in Moskou. Niemand had er op gerekend dat de fans zoveel bier zouden drinken. Ik moet er niet aan denken dat de Ieren hadden meegedaan, want dan was het bier al op geweest voordat er ‘überhaupt’ tegen een bal was aangetrapt daar in Moskou.

Het is haast niet te geloven dat er in zo’n metropool nog steeds geen Grolsch Veste is.

GERT LAMMERINK