IN DE SPO(®)TLIGHT

Joost van der Werf, winnend documentairemaker

Joost van der Werf met de schaal als winnaar van de ‘FOX Sports doc van het jaar’

Twee documentaires moet elke eredivisieclub jaarlijks laten maken. Het budget komt van FOX Sports. Tientallen ‘docs’ zijn er zo al gemaakt én uitgezonden. De docu ‘Gálactico in Tilburg’ van Joost van der Werf, over de Spaanse Willem II-voetballer Fran Sol, werd tot de beste van afgelopen seizoen uitgeroepen.

Hoe is de keus op Fran Sol gevallen, Joost?

,,Ik ben een rasechte Tilburger, ken de club vrij goed. Nadat een documentaire van mij over de ijshockeyclub Tilburg Trappers, ‘Mannen met baarden’ goed was ontvangen, polste Willem II mij voor deze opdracht. De eerste zogenaamde korte docu ging over de strafwandeltocht over 26 kilometer training die Co Adriaanse eens heeft bedacht. Toen we over de langere docu van 55 minuten zaten na te denken, kwam het idee op Fran Sol.”

Waarom Fran Sol?

 ,,Hij speelde weliswaar nog maar vrij kort bij Willem II, sinds 2016, maar zijn verhaal  kende al genoeg ingrediënten om er een interessante docu van te kunnen maken. Hij is nog steeds topscorer aller tijden in de jeugd van Real Madrid, topscorer van Willem II, heeft een geweldige band met de supporters in Tilburg en hij kreeg hier vorig jaar met een kwaadaardige tumor in de teelbal te kampen. Kortom genoeg invalshoeken. Daar kwam bij dat Fran Sol na een eerste kopje koffie over de plannen zelf ook heel enthousiast was. Hij ging meteen bellen en afspraken maken met de mensen bij Real Madrid, met zijn oud-teamgenoten als Carvajal, Lucas Vázquez en Nacho. Alles viel zo’n beetje samen.”

Opvallend in de film is hoe open Fran Sol en zijn vrouw zich tonen. Hij neemt je overal mee naar toe, thuis, privé en langs allerlei plekken in Madrid.

,,Ik denk dat zijn persoonlijkheid de film onderscheidend maakt. Fran Sol is heel toegankelijk en werkte graag mee. Ik denk ook dat dát de doorslag heeft gegeven bij de bekroning van de film. Het was een besloten stemming van mensen binnen en rond FOX, geen publieksverkiezing, anders had er wel een docu over Feyenoord of Ajax gewonnen.”

Joost van der Werf (links)aan tafel met Fran Sol (tweede van rechts). Verder familie van Sol, geluidsman Olivier Nijs (tweede van links) en cameraman Alex de Bont (vierde van links).

Wat voor prijs was er aan verbonden?

,,Een mooie kampioensschaal met als opschrift FOX Sports doc van het jaar, geen geldbedrag. Ik word ook niet rijk hiervan. Ik heb m’n eigen bedrijf, Fishhook Media, dit was een leuke opdracht waarvoor  ik dan wel mensen  voor geluid en camera heb moeten inhuren. Het was een intensieve klus.  Eind oktober pas viel de beslissing. Eind januari moest de docu klaar zijn.” 

Zelf tevreden?

,,Als ik kritisch naar mezelf kijk, dan had ik wel  aandacht mogen geven aan de vraag waarom Fran Sol als all time topscorer van de jeugd niet is geslaagd bij Real Madrid. Ik weet wel hoe moeilijk dat is bij een club die voor 300 miljoen nieuwe spelers koopt, maar dat had er wel in gemogen.”

Wat zijn je onderwerpen in het nieuwe seizoen?

,,We zijn nog aan het nadenken. Misschien iets over de clubliefde van supporters. En ik hoop nog een documentaire over ‘Papa’ Sanou  te maken, vooral met de vraag wat het betekent voor een jongen uit Afrika die op zijn zeventiende bij Willem II terecht komt en dan zijn weg moet vinden. Wat doet  dat met zo’n jongen, hoe vult de club die verantwoordelijkheid in? Hijzelf twijfelt nog over medewerking. Dat soort thema’s wil ik graag in een volgende docu verwerken.”

HENK MEES