IN DE SPO(®)TLIGHT

Louis van de Vuurst, clubfotograaf Ajax

Zo’n 2,5 miljoen sportfoto’s heeft hij gemaakt, schat Louis van de Vuurst. Enkele honderdduizenden zijn er inmiddels opgeslagen in de beeldbank van Ajax. Na dit seizoen stopt zijn dagelijkse aanvoer, want de clubfotograaf is aan zijn laatste seizoen begonnen.

Hoelang doe je dit werk al, Louis?

,,Vanaf 1985, meer dan dertig jaar. Ik werkte eerst als freelancer voor onder meer Het Parool en nog wat kranten. Toen kon ik in dienst komen van het bureau Inter Football, dat alles voor Ajax deed. In 2001 ben ik in dienst van Ajax getreden. De club heeft toen ook mijn archief overgenomen. Ik ben, denk ik, de enige fotograaf in Europa die zo lang aan één club is verbonden.”

Wat doe je zoal als clubfotograaf?

,,Zeg maar álles wat er bij de club gebeurt, binnenskamers én op de velden. Ik heb Daley Blind gefotografeerd toen hij nog maar twee dagen was. Ik heb alle spelers uit de eigen jeugdopleiding vanaf hun eerste jaren gefotografeerd. Ik heb ook alle feestjes fotografisch vastgelegd, na het winnen van de Champions League, na de wereldbeker in Tokyo, alle trips meegemaakt naar China, naar Zuid-Afrika, alle trainingskampen.”

Louis van de Vuurst (foto Erwin Spek)

Hoeveel wedstrijden van Ajax-1 heb je moeten missen?

,,Hooguit een stuk of tien, doordat ik ziek was.”

Voor welke media werk je eigenlijk?

,,Ik ben in vaste dienst van Ajax, dus lever ik alles aan voor de beeldbank van Ajax.  Externe media halen foto’s van de beeldbank af. Maar de foto’s zijn in eerste instantie bedoeld voor onze eigen kanalen: de website, de app, Twitter, Facebook en Instagram. Los hiervan ben ik al die jaren ook naar WK’s en EK’s geweest. Daar speelden vaak ook veel spelers van Ajax.”

Met wie was of is het ‘t prettigst werken?

,,Ik heb nooit spelers meegemaakt die zich vervelend opstelden tegenover mij. Zlatan was geweldig, Stefan Pettersson ook.  Met Davy Klaassen was ook prima te werken, dat geldt ook voor Dennis Bergkamp met wie we nog een mooi boek hebben gemaakt. De huidige lichting ook, jongens als Matthijs de Ligt, snappen hoe ze met een fotograaf moeten omgaan.”

Legt Ajax je wel eens beperkingen op?

,,Ik mag alles maken als ik maar voldoe aan de richtlijnen die Ajax heeft gesteld. Of Ajax alles publiceert is aan Ajax, logisch. Vorig jaar op dat trainingskamp in Oostenrijk heb ik natuurlijk ook foto’s van Abdelhak Nouri gemaakt. Ajax heeft toen besloten geen foto’s te publiceren met Nouri in beeld, dat snap ik. De foto’s van treurende spelers zijn wel gepubliceerd.”

Stop je straks helemaal?

,,Ik ben nu 65. Dit is mijn laatste seizoen. Ajax – FC Utrecht op 12 mei wordt mijn laatste wedstrijd. Op 1 december 2019 gaat mijn pensioen in. Dan kan ik niet meer voor Ajax werken, maar ik wil nog wel een paar dagen per week actief blijven. De verzoeken komen al binnen.”

HENK MEES