IN DE SPO(®)TLIGHT

Natascha Kayser, auteur boek ‘Jumping Jack’

Natascha Kayser was 14 jaar toen Jack Middelburg in 1984 dodelijk verongelukte bij een wegrace in het Groningse Tolbert. Als gespecialiseerd motorsportverslaggeefster hoorde zij zoveel indrukwekkende verhalen over de motorcoureur dat Natascha Kayser een boek wijdde aan de winnaar van twee GP’s in de koningsklasse.

Natascha, wat inspireerde jou tot het boek ‘Jumping Jack – Herinneringen aan Jack Middelburg’?

,,Ik heb Jack Middelburg nooit meegemaakt. Ik kan me ook niet herinneren dat ik dat ongeluk bewust heb meegekregen in 1984. Ik moet het toen ongetwijfeld hebben gehoord want ik had al snel een algemene belangstelling, zeker voor sport, en op zondagavond keken we altijd Studio Sport. Maar toen ik eenmaal verslag ging doen van wegraces kon ik niet meer om hem heen. Zoveel verhalen maakt hij los, nog steeds.”

Cover van Jumping Jack

Wat fascineert je in Jack Middelburg?

,,Bij elke oud-coureur, bij alle anderen die al wat langer meelopen in de motorsport, heeft hij herinneringen nagelaten. Heel sterk was dat het geval bij de Centennial TT in 1998, twee jaar nadat ik bij het AD motorsport was gaan doen als opvolger van Hans de Bruijn. Zoals oud-coureurs als Barry Sheene en Boet van Dulmen over hem spraken, dat fascineerde mij.”

Wilde Boet van Dulmen over hem praten?

,,Ja, heel indrukwekkend was dat. Hij heeft nog steeds moeite erover te praten. Je moet weten dat Boet en Jack gezworen kameraden waren, boezemvrienden. Ook twee toppers, die elkaars concurrenten waren. In 1983, in het jaar voor de dood van Jack, raakten ze ernstig gebrouilleerd. Door dat ongeluk draagt Boet nog steeds een schuldgevoel met zich mee, ook omdat ze hun ruzie nooit hadden uitgepraat. Er is vaak gezegd dat Jack verongelukte omdat hij in zijn overmoed risico’s nam om te bewijzen dat hij beter was dan Boet. Dat vreet aan hem. Nadat hij het boek gekregen had, heeft zijn vrouw twee dagen geen kind aan hem gehad. Ik betwijfel overigens of dat schuldgevoel terecht was; de omstandigheden waren dusdanig dat een ongeluk onvermijdelijk was. En Middelburg was Middelburg: die ging er altijd voor. Diverse mensen die erbij waren die dag vertellen erover in het boek.” 

Hoeveel mensen heb je gesproken om tot dit boek te kunnen komen?

,,Tientallen. Het boek telt 39 hoofdstukken, allemaal in de vorm van interviews, met onder anderen Kenny Roberts, Randy Mamola, Wil Hartog en Graziano Rossi, de vader van Valentino, maar ook vrienden van Jack en zijn monteurs. Lang niet al die gesprekken zijn uitgewerkt als interview. Ik heb ook uitgebreid kunnen spreken met zijn moeder van 83 en alle plakboeken van haar gekregen. Zijn weduwe en zoon wilden er niet over praten.”

Heb je eerder boeken geschreven?

,,In 2009 was een boek over Jan de Rooy, de Dakar-rijder, mijn eerste. Daarna heb ik een aantal biografieën en levensverhalen in opdracht geschreven. Volgend jaar februari moet een boek over Egbert Streuer, de zijspanracer, verschijnen.”

‘Jumping Jack – Herinneringen aan Jack Middelburg’ telt 248 pagina’s en drie katernen met foto’s. Het boek is verschenen bij uitgeverij Q en kost 20 euro.

HENK MEES