Nieuws

Heroïsch!

Misschien vragen jullie je af of er in de zojuist beëindigde vakantieperiode dan helemaal geen heroïsche prestaties zijn geleverd. Zo één waarvan je zegt, daar zouden de media best wel even bij mogen stilstaan.

Ik kan jullie uit de droom helpen. Het antwoord is ‘ja’.

Ik heb een rondje rond de Bodensee gefietst! Ruim 250 kilometer in vijf dagen. Onderweg ben ik twee keer te water gegaan, hoewel de waterstand lager was dan ooit in de Bodensee. Ik dook bij wijze van spreken met de bek op de bodem van de See. Terwijl ik zwom stond de fiets stil. Dat waren dus meters die er gewoon nog even bijkwamen.

Het viel niet mee, ondanks de intensieve voorbereiding. De eerste twee dagen was het ongelooflijk warm en zaten er veel beklimmingen in het traject. Het was soms zo erg dat de kinderen aan de top van de berg zich een half uur stonden te vervelen voor ik er eindelijk was.

Maar de belangstelling nam toe. Steeds meer fietsers gingen achter mij aan om mij vervolgens al zwaaiend te passeren. Op een gegeven moment meende ik zelfs iemand van de Bayerischer Rundfunk in mijn omgeving te zien.

Als ik uren later dan de rest van de familie in Stein Am Rhein arriveerde, schenen mensen met lampen bij om mij de weg naar het dichtstbijzijnde terras te wijzen. Voor de zekerheid was de ambulance in de buurt.

Naar verluidt had Bild Zeitung inmiddels een speciale app in het leven geroepen, zodat iedereen mij op de voet kon volgen. ‘Alles klar, der Gert is wieder da’. Het ZDF deed aan live-streaming of zoiets. Zo verwend met topprestaties waren ze natuurlijk ook weer niet in Duitsland de afgelopen zomer.

Na de laatste etappe heb ik mezelf in Konstanz, grens Duitsland/Zwitserland, uitgebreid gehuldigd. Het was de plaats van start en finish. Toen ik ‘s avonds mijn hotel binnen strompelde stond er iemand die de deur voor mij open hield. Het moet de burgemeester zijn geweest.

Binnenkort maar even de bladen erop na slaan of in dit land hier nog iemand iets bijzonders heeft gepresteerd en daar nog enige aandacht voor heeft gekregen. Dan weer aan de slag!

Over een jaar ga ik weer iets spraakmakends doen.

GERT LAMMERINK