SCHOT VOOR DE BOEG

Denkkracht, creativiteit en slagvaardigheid

Dit is een oproep. Een oproep aan elke kaarthouder die begaan is met het reilen en zeilen van onze organisatie, de NSP. De club die met Gerard den Elt een bevlogen opvolger heeft van het icoon dat jarenlang de belangen heeft behartigd van de sportjournalisten en –fotografen in ons land, Marina Witte.

In de dagelijkse praktijk, het uitvoerende werk vanuit ons nieuwe onderkomen in Den Haag, loopt alles – voor zover dat tenminste mogelijk is in een dynamische omgeving – op rolletjes. De kaarthouders worden door Gerard en rechterhand Marianne Verzijl ondersteund in hun contact met de sportbonden en clubs. Zij staan paraat voor goede werkomstandigheden in de stadions, de sporthallen en langs de weg bij openluchtevenementen.

Het bestuur van de NSP heeft onlangs besloten dat onze organisatie de ingeslagen weg zal vervolgen, dat de zelfstandigheid de komende jaren blijft gegarandeerd. Het plan om vanwege efficiency-redenen samen te gaan met een andere journalistieke organisatie, er is gesproken met de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), is terzijde geschoven. We hebben het idee dat we als volledig onafhankelijke club beter kunnen blijven opkomen voor onze kaarthouders dan onder de vleugels van een grotere organisatie.

De financiële noodzaak voor een dergelijke ingreep ontbreekt ook. Na enkele moeizame jaren gaat de NSP weer zwarte cijfers schrijven en kan de reserve – een noodzakelijke buffer voor mogelijk zware tijden – worden opgebouwd. Marco Knippen, enkele jaren geleden nog op ons jaarfeest uitgeroepen tot sportjournalist van het jaar, is benoemd tot penningmeester en zal de schatkist de komende jaren bewaken.

Maar dit is een oproep, en geen onbeschaamde goed-nieuwsshow. In de laatste bestuursvergadering hebben we uitgebreid gesproken over de toekomst van onze stichting en daarbij viel meermalen het woord ‘democratie’. We zijn unaniem van mening dat er iets moet veranderen in de manier waarop we de NSP aansturen, dat de argumenten voor de keuzes die worden gemaakt zichtbaarder moeten zijn, transparanter.

Er zijn echt wel ideeën over de manier waarop we dat kunnen bereiken, de website en de wekelijkse nieuwsbrief zijn slechts een begin. Toch vinden we dat we jullie stem, de stem van de kaarthouders, meer willen horen. Dat zouden we kunnen bereiken met het houden van een jaarvergadering, maar in deze tijden zijn er ook andere manieren te bedenken om met elkaar van gedachten te wisselen over de koers die we moeten gaan varen. Denk daarbij aan enquêtes, of elektronische stemmingen via de website over heikele punten. Wij zijn er nog niet uit wat de beste wijze is om onze achterban meer bij de NSP te betrekken.

Vandaar deze oproep. Als je een idee hebt, laat het ons dan weten via de mail, via info@nsp.nl. Ook wanneer je het allemaal onzin vindt, deze aanzet tot het raadplegen van de kaarthouders, dan nog horen we het graag. Want de basisgedachte is dat we het voor jullie doen. Gerard den Elt en Marianne Verzijl zijn de uitvoerders, het bestuur controleert en maakt beleidskeuzes.

Over dat bestuur gesproken. Ook daar gaan we mogelijk het een en ander veranderen. Nu is het zo dat nieuwe bestuursleden actief worden aangezocht en dat de voorzitter en penningmeester vanuit dat bestuur via coöptatie worden aangesteld. Dat is al vele jaren zo gegaan, daar zijn geen kandidaatstellingen en verkiezingen aan te pas gekomen. Dat kan anders, als dat gewenst is tenminste. Ook daarover horen we graag jullie mening.

Tot slot. Eenieder die zich geroepen voelt om vanuit deze organisatie iets te betekenen voor de beroepsgroep, kan zich per ommegaande melden. We hebben eerder al eens aangegeven dat ons bestuur echt wel mag verjongen, dat het op dit moment helaas een exclusieve herenclub is, zeker na het vertrek van Marina Witte.

Kortom, jongere collega’s en vrouwen, laat iets van je horen. We hebben de komende jaren behoefte aan jullie denkkracht, creativiteit en slagvaardigheid.

GIO LIPPENS
Voorzitter NSP