IN DE SPO(®)TLIGHT

George Deswijzen, fotograaf én tekstschrijver

Zes jaar werkte George Deswijzen (38) voor Buitenlandse Zaken. Als diplomaat werkte hij ook in Rwanda, maar in 2012 koos Deswijzen om privéredenen voor een terugkeer naar Limburg. Daar vond hij zijn passie in een bedrijf waarin schrijven en fotograferen samengaan.

Een bijzondere carrièreswitch. Vertel eens, George.

,,Ik heb militaire geschiedenis gestudeerd in Londen. Daar moest ik elke week een essay van 1500 woorden schrijven. Zo is de liefde voor schrijven ontstaan. Fotograferen was al sinds mijn tienerjaren mijn hobby. Toen mijn moeder overleed besloot ik dichter bij mijn vader te gaan wonen en van schrijven en fotograferen mijn werk te maken.”

Hoe dan?

,,Bij het WK  wielrennen in Zuid-Limburg kon ik voor de communicatie aan de slag. Zo is het gaan rollen. Meteen na het WK heb ik een doorstart kunnen maken bij regionale kranten en de zender L1. Met name toen ik als eerste fotograaf voor de Amstel Gold Race kon gaan werken, heeft dat een vlucht genomen.”

Eerste fotograaf, wat houdt dat in?

,,Inmiddels betekent dat dat ik alle foto’s en persberichten voor de organisatie doe, zeg maar het hele communicatietraject inclusief social media. Daardoor kan ik ook alles fotograferen wat zich achter de schermen afspeelt, het verhaal achter de wedstrijd. Vanaf 2013 doe ik het wielrennen voor Pro Shots. Door de samenwerking van Pro Shots met het ANP komen mijn foto’s ook op de online kanalen van NOS en Nu.nl. Dat zijn tijdens de Tour de France mijn grootste afnemers.”

Dat vereist dus snel werken.

,,Snelheid is de key. Als ik in de Tour of bij de klassiekers ben, stuur ik de foto’s vanaf de motor of vanuit de auto meteen door naar een collega die de editing doet. Als ik achter de knoppen zit, voel ik als geen ander de drang van de webredacteur die zo snel mogelijk bediend wil worden. Daar speel ik bewust op in.”

Sinds wanneer combineer je fotograferen met schrijven?

,,In 2015 is het schrijven er serieus bijgekomen. Ik schreef al verhalen voor wielermagazines, vooral reis- en routereportages waarvoor ik ook de foto’s maakte. Zo ontdekte ik dat daar mogelijkheden lagen voor een ‘one-man-band.’ Voor organisaties, bedrijven, overheden is het interessant als ze het totale pakket in één krijgen aangeleverd. Voor de kranten werkt die combinatie niet. Ik werk nu voor veel grote evenementen en wielerploegen. Op dit moment maak Ik de team-catalogus 2019 van de vrouwenwielerploeg van Boels Dolmans met beeld en tekst. Een prachtige klus.”

Is wielrennen je enige specialiteit?

,,Wielrennen is zo omvattend geworden dat je daarmee vrijwel het hele jaar bezig bent qua beeld, communicatie, storytelling en social media. Dan blijft er weinig tijd over voor voetbalwedstrijden wat weer een specialiteit op zich is.”

Botsen jouw commerciële belangen niet met de journalistieke?

,,Als ik bij wedstrijden fotografeer staat de fotojournalist bij mij op één. Daar ben ik te veel journalist voor. Met Stanley Gontha van Pro Shots heb ik daar ook duidelijke afspraken over gemaakt. Het hoeft ook niet te botsen. Organisaties en ploegen kunnen daar heel professioneel mee omgaan. Bovendien, als zich bijvoorbeeld een incident voordoet, ben ik echt niet de enige die dat beeld wil maken.”

HENK MEES