Nieuws

Almelooo!

Bij het opstaan klikte ik maandag de website van Tubantia aan. Doe ik altijd als ik opsta, even kijken hoe het er in de regio voorstaat, en meteen viel mij een opmerkelijke uitspraak van Heracles-trainer Frank Wormuth op. ,,Het wordt tijd dat we eens verliezen.’’

Ik dacht onmiddellijk: Frank moet een zogenoemde moderne trainer zijn. Ook wel laptoptrainer genoemd. Opnieuw is Almelo zijn tijd ver vooruit. Dat was men daar vroeger ook al. Steve Mokone, de eerste gekleurde Zuid-Afrikaanse voetballer in Nederland, speelde bij Heracles.

In Almelo is altijd wat te doen, zei Herman Finkers.

Totaal gefascineerd door de uitspraak van Wormuth klikte ik het verhaal aan. Helaas, het was een premium verhaal en ik mocht het niet lezen omdat ik geen abonnee was.

Gert Lammerink

Tien jaar bij die krant gewerkt, zaken in de steigers gezet daar, maar geen toestemming om even een verhaal van Fardau te lezen.

Wat is dat nou precies, een moderne trainer, vroeg onlangs Dick Advocaat aan een verslaggever, die vroeg of FC Utrecht niet beter een moderne trainer had kunnen aannemen dan iemand die op naar de tachtig gaat. De verslaggever wist dat ook zo 1,2,3 niet en ik ook niet. Sindsdien denk ik er over na.

Een moderne trainer is in elk geval iemand die informatie van de laptop haalt, zich beroept op ‘data’ en als er in Singapore wordt  geëxperimenteerd met twee verdedigers daar onmiddellijk van op de hoogte is.

Het zou wat goedkoop zijn om tegen Dick te zeggen dat het in elk geval niet iemand is die al zes jaar in de AOW loopt. We kunnen dat ook niet uitsluiten. Na de degradatie van vorig seizoen met Sparta is het mooi dat Dick alweer terug is in de eredivisie. FC Twente heeft dat zo snel niet voor elkaar gekregen.  

Er zijn ook journalisten en moderne journalisten. Moderne journalisten baseren zich ook op ‘data’, meetbare feiten, en schrijven aan de hand daarvan analyses waar zelfs trainers wat aan schijnen te hebben.

Journalisten die niet modern zijn hebben geen data nodig om conclusies te trekken. Die redeneren puur op deskundigheid. Zij zien de opstelling van Ajax en trekken de conclusie dat Erik ten Hag volkomen ongeschikt (volstrekt ongeschikt wordt dan vaak gebruikt) is om een club als Ajax te trainen.

Schitterend!

Hij wordt ook vaak als Tukker omschreven, die Ten Hag. Hetgeen, het moet gezegd, gebaseerd is op feiten. Dat is al een hele stap vooruit. Toen ik mij jaren geleden voor het eerst in het westen melden was ik gewoon een boer. Erik mag blij zijn dat ik de weg een beetje geplaveid heb. Anders had hij het nog lastig gekregen in Amsterdam.

Verder wacht ik op de dag dat Ten Hag de halve finale van de Champions League wint met Ajax en dan met een uitgestreken smoel tegen Hélène Hendriks van Veronica zegt: Het wordt tijd dat we eens verliezen.  

Erik kan beter in Almelo gaan werken. Daar staat men open voor mensen met andere ideeën.

GERT LAMMERINK