Nieuws

KNSB verbreekt samenwerking met NSP

De KNSB heeft tot verbijstering van bestuur en directie van de NSP de samenwerking met ingang van komende schaatswinter beëindigd. Dat heeft de bond per e-mail laten weten. Veel collega's hebben dat inmiddels ook gemerkt door de wijziging in de accreditatieprocedure, uiteraard buiten onze wens om. 

Dat besluit volgde op een gesprek op 28 september over de samenwerking in de komende schaatswinter tussen KNSB en NSP.

De media in gesprek met Ireen Wüst en Marrit Leenstra. (Foto Stephan Tellier)

Onze algemeen secretaris werd daarin geconfronteerd met het voornemen van de schaatsbond om de NSP alleen nog voor het accreditatieproces in te schakelen. De persbegeleiding bij nationale schaatswedstrijden komt de komende winter voor rekening van KNSB-persvoorlichter Carl Mureau. Bij internationale schaatswedstrijden wordt eventueel een derde partij ingehuurd, zonder verdere betrokkenheid of verantwoordelijkheid voor de NSP. 

Dat is voor bestuur en directie geen optie. De NSP heeft sinds jaar en dag een volwaardige en zeer gewaardeerde dienst aan de KNSB geleverd. Nu wenst de schaatsbond bij wijze van spreken niet langer een auto in te huren, maar alleen de banden en wielen. De carrosserie wil de bond zelf maken of van elders betrekken. Het is duidelijk dat de NSP na zo'n lange samenwerking op dat product geen garantie kan en wil geven.  

Bestuur en directie stellen in een brief aan de KNSB dat het accreditatieproces en de persbegeleiding rond schaatswedstrijden onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De NSP heeft altijd zelf beschikt over de personele invulling van die persbegeleiding en wil dat niet uit handen geven aan derden, ingehuurd door de KNSB en dus buiten (mede)verantwoordelijkheid van de NSP. 


De NSP heeft de schaatsbond laten weten deze stap ten zeerste te betreuren, na ruim een kwart eeuw van constructieve samenwerking. 

De KNSB heeft de NSP uitgenodigd voor een nadere toelichting en nuancering van zijn besluit. Dat gesprek wachten wij verder af. Tevens meldt de schaatsbond dat het besluit “wat ons betreft geen consequenties heeft voor het constructieve overleg dat we rond evenementen gewend zijn te voeren met de NSP”. 

De NSP heeft daar moeite mee. Zo ligt er een verzoek namens de KNSB om in aanloop naar het World Cup-kwalificatietoernooi het licht in Thialf te inspecteren, uiteraard van groot belang voor de fotografen in het komend seizoen met o.a. de WK sprint. 

Maar tijdens deze toernooien komende winter – wanneer het er echt om spant en overleg met KNSB en organisatie namens de fotografen en journalisten wellicht noodzakelijk is – is de NSP niet aanwezig. Daarnaast wil de schaatsbond geen vergoeding geven voor deze adviezen, iets dat in het verleden wegens de nauwe samenwerking wel het geval was. 

Het bestuur beraadt zich thans op de vraag of we onder deze voorwaarden en omstandigheden wel namens onze kaarthouders kunnen adviseren,  aangezien we in het geheel niet meer betrokken zijn bij de begeleiding van de tientallen kaarthouders. De NSP heeft de KNSB nadrukkelijk laten weten dat zijn besluit schadelijk kan zijn voor zowel de schaatsbond als voor de NSP-kaarthouders.  

Bestuur en directie NSP