SCHOT VOOR DE BOEG

Reken ons maar af op het resultaat

Langdurige relaties moet je koesteren. Daar weten we bij het bestuur van de NSP alles van. Een warme band met bonden, organisatoren, zakelijke contacten en personeelsleden is de basis van een goede samenwerking. Alleen op die manier kunnen we de belangen van onze kaarthouders in de dynamische omgeving van de sport optimaal behartigen.

Soms staan die relaties onder druk. Dat is ook niet zo vreemd, wanneer je beseft dat de uitgangspunten van een organisator wel eens haaks kunnen staan op die van ons. Het is de eeuwige strijd tussen de wens om sporters te beschermen tegen al te veel opdringerigheid en het pleiten voor een maximale journalistieke toegankelijkheid. En het voortdurende gevecht tussen de belangen van commercie en het scheppen van optimale werkomstandigheden voor onze mensen.

Laten we eerlijk zijn, die duels worden vaak geleverd op het scherp van de snede. Onze voormalige directeur Marina Witte was daar een toonbeeld van, ze liet zich zelden of nooit afschepen in de confrontaties met onze partners in de sport. Het was voor mij en mijn collega’s vaak een genot om haar in Thialf of op andere locaties als een leeuwin te zien strijden voor onze positie. Die lijn is doorgezet. Haar opvolger Gerard den Elt heeft zich het afgelopen jaar op dezelfde energieke manier in de arena gestort, met succes.

Natuurlijk worden er ook compromissen gesloten. Natuurlijk is niet alles even scherp als het aanvankelijk lijkt. Ook dat hoort bij het onderhouden van een warme relatie. Op die manier hebben we ook het afgelopen jaar weer goed kunnen samenwerken met organisaties als de KNVB, de FBK-Games in Hengelo en de Marathon van Rotterdam. Als er al eens een belangenconflict dreigde, dan werd dat in alle gevallen in goed overleg opgelost.

Ook met de schaatsbond, de KNSB, hadden we een prima relatie, met wederzijds respect. Ook daar is ongelooflijk goed werk geleverd door Marina, die na een noodzakelijke verbale aanvaring aan de rand van het ijs (wie van ons is daar nooit getuige van geweest?) altijd weer professioneel doorging met haar werk. Even hard blaffen en daarna weer in goede verstandhouding aan de slag. Zo hoort het en zo willen wij het nog steeds.

Iedereen heeft de afgelopen weken kunnen lezen dat er nu een serieus conflict is met de KNSB. Het heeft alles te maken met het gegeven dat de bond zelf wil bepalen wie er in de perszaal en in de directe contacten met de schaatscollega’s rond de ijsbaan de scepter zwaait. Bij internationale evenementen wil de schaatsbond dit seizoen geen gebruik maken van de door de NSP aangedragen medewerker(s). Onze stichting zou wel het arbeidsintensieve accreditatieproces mogen verzorgen, maar heeft verder niets meer te vertellen in Thialf.

Dat vinden wij onacceptabel. Het komende seizoen zullen we daarom geen werkzaamheden meer verrichten voor de schaatsbond, dus ook geen accreditaties. Het draait om een principe, om de niet onderhandelbare eis dat wij als belangenbehartiger van onze kaarthouders onafhankelijk van bonden en organisatoren ons werk willen doen.

Wij bemoeien ons niet met de sportieve zaken, wij maken (gelukkig) niet uit welke schaatsers geselecteerd worden voor de internationale toernooien. Dan vinden wij ook dat bonden zich niet moeten bemoeien met ons personeelsbeleid. Reken ons maar af op het resultaat, dat is de zuiverste manier van samenwerken.

En begrijp me goed. Langdurige relaties willen we koesteren, maar niet tot elke prijs.

GIO LIPPENS 
Voorzitter NSP