Nieuws

NSP bij lichtinspectie in Thialf

De NSP heeft donderdag 25 oktober namens de kaarthouders een lichtinspectie in Thialf bijgewoond, vooruitlopend op het komende schaatsseizoen. Hoewel de KNSB geen gebruik meer wenst te maken van de diensten en kennis van de NSP, vinden we het van groot belang om in elk geval namens de fotografen enige inspraak te hebben in het lichtregiem tijdens het komend schaatsseizoen. Dat leidde immers vorig jaar nog tot aanmerkingen.

Samen met Martin de Jong – pers- en huisfotograaf in Thialf – en andere belanghebbenden hebben we gekeken naar de lichtintensiteit met name tijdens de dweilpauzes. Daarin is sprake van een zogenaamd dimlicht, een combinatie van wit en paars sfeerlicht. Drie minuten voor het begin of hervatting van de schaatswedstrijden wordt overgeschakeld naar het wedstrijdlicht. Dat zal ook na de laatste rit van elke reeks blijven branden, totdat de NOS aangeeft dat de interviews na de finish achter de rug zijn en er kan worden overgeschakeld naar het sfeerlicht.

Martin de Jong en ondergetekende hebben bij Koen ten Holter (House of Sports) aangegeven dat bij de overschakeling van wedstrijdlicht naar sfeerlicht ook rekening moet worden gehouden met fotografen die mogelijk nog aan het werk zijn om sportjournalistiek interessante gebeurtenissen op en rond de ijsbaan vast te leggen. Ten Holter heeft toegezegd daar bij de overschakeling van het licht op te letten. Bovendien blijft de ruimte op het middenterrein waar de schaatsers zich bevinden voortdurend goed uitgelicht, zodat te allen tijde sporters, coaches en scheidsrechters in goed licht kunnen worden gefotografeerd.

Wel zullen fotografen voortaan minder tijd hebben om tijdens de dweilpauzes af te werken. De ISU wil meer vaart in het programma brengen door de ijsverzorging te bekorten van 20 naar 12 minuten. Om die reden zijn de sledes achter de Zamboni’s vergroot. Zo kunnen meer meters in kortere tijd worden gedweild. Het ijs voor de Zamboni’s wordt trouwens ook goed verlicht, zodat er geen plekjes op de baan worden gemist. IJsmeester Beert Boomsma wil namelijk geen enkele concessie doen aan de ijskwaliteit.

De komende winter zullen fotografen hun suggesties, op- en aanmerkingen of klachten moeten neerleggen bij de KNSB, aangezien de inbreng van de NSP door de schaatsbond niet langer noodzakelijk wordt geacht.

Lees daarvoor ook het Schot voor de Boeg van NSP-voorzitter Gio Lippens.

GERARD DEN ELT
Algemeen secretaris NSP