IN DE SPO(®)TLIGHT

Dick Heuvelman, ‘aanjager’ Sportpartij Groningen

Aan de tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen in Groningen doet woensdag 21 november de Sportpartij Groningen mee. Oud-sportjournalist Dick Heuvelman behoort tot de initiatiefnemers. ,,Ik ben nu de aanjager op Twitter”, zegt Heuvelman.

Dick Heuvelman

 Hoe is dit initiatief ontstaan, Dick?

,,Vorig jaar zaten we met wat mensen bij elkaar toen Donar voor een Europese wedstrijd weer eens had moeten uitwijken naar een sportzaal buiten Groningen. De landskampioen basketbal kon niet in Groningen spelen omdat Martini Plaza alweer bezet was door commerciële activiteiten. Dat gebeurt nog regelmatig, dat is toch niet te verteren, vonden wij. Lycurgus speelt topvolleybal in een hal die veel te klein  is. Uit de onvrede daarover is deze partij geboren.”

Sta je zelf ook op de lijst?

,,Nee, ik woon al jarenlang buiten de gemeente Groningen, maar als journalist en columnist van het Nieuwsblad van het Noorden (nu Dagblad van het Noorden) ben ik altijd nauw betrokken geweest bij de sport in de stad. Ik kom nog elke dag in de stad. Anderen, zoals voormalig basketbalcoach Glenn Pinas, die ook bij het initiatief was betrokken, staan er wel op. De lijst wordt aangevoerd door een advocaat. Glenn Pinas staat op twee. Adri Broeke, oud-gymleraar en voormalig lector sportmanagement aan de Hanzehogeschool, is nummer drie op de lijst. Ook diverse actieve sporters staan op de lijst. Handbal-international Lois Abbingh fungeert als lijstduwer.”

Is FC Groningen ook vertegenwoordigd?

,,Nee, niemand. Er gaat al zoveel gemeentegeld naar de Euroborg, naar het topsportcentrum daar, dat FC Groningen geen behoefte heeft aan actie. Groningen is een stad waar zaalsport heel belangrijk is. Met basketbal, volleybal en korfbal op het hoogste niveau hebben we genoeg topsport achter ons.”

En wat is jouw rol?

,,Noem mij maar de aanjager op Twitter. Ik heb ruim 4.600 volgers. Ik schrijf stukjes op mijn website. Zo vraag ik om aandacht voor de Sportpartij.”

Past deze rol bij een journalist?

,,Eens journalist, altijd journalist, dat geldt ook voor mij nog steeds. Als ik nog in dienst van het Dagblad van het Noorden was geweest, had ik dit ook niet kunnen doen. Maar ik ben 70-plusser, ik heb geen verplichtingen aan een werkgever. Dan mag ik me toch vrij bewegen op Twitter en mijn website.” 

Wat wil de Sportpartij bereiken?

,,We willen zeker geen one issue-partij zijn. Je moet weten dat er van de 1 miljard die op de gemeentebegroting van Groningen staat, maar 2 procent naar de sport gaat. Twintig miljoen euro slechts. Dat willen we tenminste verdubbeld krijgen. Zo maatschappelijk relevant is sport toch wel. We spiegelen ons aan de Iceland way of life. In IJsland wordt sport nadrukkelijk ingezet als een middel om een gezonde bevolking op te bouwen. Daar zie je hoe de sport daardoor groeit.”

Heb je voorbeelden van plannen van de Sportpartij?

,,De Sportpartij zal pleiten voor gymnastiek op alle scholen, voor gratis zwemlessen, gratis fruit op school en financiële hulp aan gezinnen die benden de armoedegrens leven waardoor kinderen niet of onvoldoende aan sport kunnen doen. Voor dergelijke sociale projecten zullen we ons zeker inzetten.”

 Hadden jullie geen aansluiting kunnen zoeken bij een bestaande partij?

,,Daar is wel over nagedacht, maar dan vrees je toch dat de sport binnen zo’n partij op een laag pitje komt te staan en bereik je nog niets. Daarom hebben we gekozen voor een brandschone partij. Ik heb me laten vertellen dat dit de derde poging wordt van een Sportpartij. Voor de Tweede Wereldoorlog is het in Rotterdam geprobeerd, kort daarna heeft de oud-tafeltennisser Cor du Buy dat voorbeeld gevolgd in Amsterdam. In die gevallen is het niet gelukt.”

Op hoeveel zetels rekent de Sportpartij?

,,Met maar één zetel zouden we zéér teleurgesteld zijn. Het moeten er minstens twee worden. De sportliefhebbers van Groningen krijgen nu dé kans veranderingen aan te brengen en de sport een stem in de raad te geven.”

 

HENK MEES