Nieuws

Ras en Riemersma maken kans op AIPS Sports Media Awards

Fotografen Vincent Riemersma (sport enkel) en Pim Ras (sport serie) maken kans op een van de AIPS Sports Media Awards, die worden uitgereikt tijdens het AIPS congres van 2019 (21-24 januari) in het Zwitserse Lausanne.

Beide fotografen behoren tot de twintig kanshebbers in hun categorie, die vorige week bekend zijn gemaakt.

Ras en Riemersma ontvingen een mail omtrent hun kandidatuur, als onderdeel van brede mediaverkiezingen voor onder meer geschreven reportages, columns, documentaires en radio- en tv-commentaar.

Riemersma overweegt de ceremonie bij te wonen. Ras is nog niet zo ver. ,,Maar altijd leuk als jouw serie uit ruim 1100 inzendingen bij de beste twintig zit’’, aldus de AD-fotograaf. ,,Alle groten der aarde in de sportfotografie, alle jongens van Getty, hebben tenslotte meegedaan.’’

Riemersma’s foto is van bijzonder gehalte: hij fotografeerde het peloton marathonschaatsers tijdens het ONK op de Weissensee in januari dit jaar. Dankzij de ideale stand van de zon en het gebruik van een drone slaagde hij erin de slagschaduw van de schaatsers vast te leggen. Vandaar ook de treffende naam: Skating Shadows.

,,De zon stond perfect”, aldus de fotograaf, die zich toelegt op wielrennen en schaatsen. ,,Ik heb me laten inspireren door een kamelenfoto die ooit zo in de woestijn is gemaakt. Een jaar daarvoor heb ik dezelfde foto met een fotomast uitgeprobeerd, maar dat lukte niet zo goed. Met het gebruik van de drone is het gelukkig goed uitgepakt, het zijn echt schaatsende schaduwen.”

Voor Ras was Sergio Ramos tijdens de CL-finale het onderwerp van zijn serie, waarbij met name de foto van de speler van Real Madrid in de omstrengeling met sterspeler Mo Salah van Liverpool veel is verkocht, met name in het buitenland. ,,Daaruit spreekt de geslepen aard van Ramos. Hij doet er alles aan om te winnen, desnoods door een armklem te gebruiken waarvan vele zeggen dat hij dat met opzet deed. Even later zie je hoe hij zichzelf aanstelt als hém iets wordt aangedaan.”

De AIPS is de internationale koepelorganisatie van sportjournalisten en -fotografen met wereldwijd meer dan 9.000 leden. De NSP is aangesloten bij de AIPS.

GERARD DEN ELT

De genomineerde foto ‘Skating Shadows’ van Vincent Riemersma van schaatsers op de Weissensee.

Pim Ras (AD) werd genomineerd met een serie van vijf foto’s met Sergio Ramos (Real Madrid) als hoofdrolspeler in de finale van de Champions League. Met name foto 1, waarop Ramos zijn tegenstander Mohamed Salah (Liverpool) met een armklem uit de wedstrijd trekt, werd in diverse buitenlandse media gepubliceerd.

Foto: Pim Ras

Foto: Pim Ras

Foto: Pim Ras

Foto: Pim Ras