Nieuws

Dakar Rally is toch geen sport

Het is weer zand happen geblazen. De Dakar Rally trekt zoals ieder jaar veel media-aandacht. Vooral op RTL 7 en in de Brabantse media (Omroep Brabant en de drie Brabantse kranten) is het wel en wee van de rallyrijders op de voet te volgen. Met 28 Nederlandse coureurs, onder wie 16 Brabanders, heeft de Dakar Rally veel weg van een Brabants feestje in de woestijn.

Ik vraag me ieder jaar opnieuw af waarom er zoveel aandacht wordt besteed aan dit feestje. En het is mij helemaal een raadsel waarom de belevenissen van de Dakarrijders onder de noemer 'sport' vallen. Met sport heeft het in mijn ogen weinig te maken. Ja, de coureurs zijn tranSPORTondernemers. En vleesbaronnen en mestverwerkers.

Eén ding staat als een paal boven water: je moet vooral gefortuneerd zijn om de woestijntocht te mogen rijden. Ga maar na. Als je met een truck wilt meedoen, betaal je alleen al 40.000 euro inschrijfgeld, zo staat te lezen op de website van Dakar. En daar komen nog tonnen bij voor onder andere het materieel, transport en onderhoud.

Niet voor niets kent de Dakar Rally veel deelnemers met een hoge notering in de Quote 500. Enkele uitzonderingen daargelaten zijn het succesvolle ondernemers die tijd over hebben en een mooi avontuur willen beleven in het Zuid-Amerikaanse zand. 

Te midden van enkele diehard Dakarliefhebbers wierp ik afgelopen week de vraag op 'waarom er zoveel te doen is rondom deze hobbyrace. Het heeft toch niets met topsport te maken?' Er volgde een discussie waarbij ook de onvermijdelijke opmerking viel of ik darten dan wel topsport vind? Jazeker. Darters die op het hoogste niveau actief zijn, steken ongelooflijk veel tijd in trainingsarbeid. En ze zijn fulltime met hun sport bezig.

Overigens pretenderen veel Dakarrijders zelf evenmin dat ze aan topsport doen. De afgelopen weken stelden verschillende deelnemers dat ze de Dakar Rally zien als 'een tijdrovende hobby', 'een jongensdroom', ‘een spannend avontuur’ of zelfs 'als een vakantie'.

De discussie met de Dakarfans verzandde in een appels-met-perenvergelijking waar we niet uitkwamen. Eén ding weet ik wel zeker: Dakarcoureurs zullen geen nominatie krijgen voor de titel Sportman of Sportvrouw van het Jaar. En daar ligt (ook in de rallywereld) niemand wakker van.

NATASJA WEBER